Ange ditt sökord

Forskarna bakom studien menar att alkohol inte påverkar förmågan att förstå vad vi gör eller säger. Foto: Shutterstock

Forskarna bakom studien menar att alkohol inte påverkar förmågan att förstå vad vi gör eller säger. Foto: Shutterstock

Nu kan du inte längre skylla på fyllan!

Att klanta till det under påverkan av alkohol kan nog kännas bekant men faktum är att vi inte kan skylla våra handlingar på alkoholen.

Annons:

En amerikansk studie visar nämligen att även om vi är mindre benägna att tänka på konsekvenser när vi är fulla är vi högst medvetna om vad vi gör.

Bedömningen av misstag

I studien lät man tre grupper begå ett test för att bedöma medvetenheten om misstag och konsekvens. Grupperna var indelade i en nykter, en berusad och en grupp som inte visste om att de drack alkoholfritt.

Forskarna baserade resultatet på mätning av hjärnaktivitet och deltagarnas egen rapportering av missarna.

Medvetenhet närvarande

Resultatet visade att alla tre grupperna var medvetna om att de begått ett misstag, skillnaderna var istället beteendet efteråt. De två nyktra grupperna var betydligt mer långsamma och försiktiga när de svarade på kommande frågor för att inte upprepa sitt tidigare misstag.

Gruppen som var berusad visade däremot inte alls upp samma beteende, de brydde sig helt enkelt inte lika mycket och kände ingen ånger. 

Påverkar inte vår förmåga

Forskarna bakom studien menar att alkohol inte påverkar förmågan att förstå vad vi gör eller säger. 

Så även om vi kanske är ärligare och tänker mindre på konsekvenserna av vårt handlande när vi är påverkade av alkohol så är vi enligt studien medvetna om vad vi gör eller säger. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: