Ange ditt sökord

Annons:
Självkänsla: 9 värdefulla tips
23 juli, 2024 Bättre liv

Självkänsla: 9 värdefulla tips

Att stärka självkänslan är en viktig process som kan bidra till förbättrad mental hälsa och välbefinnande. Här är några strategier och tips för att bygga och stärka självkänslan.

Kompartmentsyndrom: orsaker, symtom & behandling
22 juli, 2024 Rörelseapparaten

Kompartmentsyndrom: orsaker, symtom & behandling

Kompartmentsyndrom är ett tillstånd där ökat tryck inom ett slutet muskelfack, eller kompartment, leder till minskat blodflöde och potentiell vävnadsskada. Detta tillstånd kan uppstå akut efter en skada eller utvecklas kroniskt hos personer som utför repetitiv fysisk aktivitet.

Psilocybin-svampar: effekt & risker

Psilocybin-svampar: effekt & risker

Psilocybin-svampar, ofta kallade "magiska svampar", har under de senaste åren blivit alltmer uppmärksammade för sina potentiella terapeutiska egenskaper. Många studier och anekdotiska rapporter pekar på förbättrat välmående och andlig utveckling vid användning av dessa svampar. Men bakom de positiva berättelserna finns även negativa upplevelser, så kallade "bad trips", som kan vara mycket skrämmande och potentiellt farliga.

Kikhosta: en återkommande hälsorisk i Sverige
16 juli, 2024 Virus & Vaccin

Kikhosta: en återkommande hälsorisk i Sverige

Under 2024 har Sverige sett en betydande ökning av rapporterade fall av kikhosta, enligt Folkhälsomyndigheten. Hittills har 241 fall rapporterats, varav 28 var spädbarn under ett år. Denna ökning är en påminnelse om sjukdomens fortsatta närvaro och vikten av vaccination och andra förebyggande åtgärder.

Problem med ilska: 5 handfasta tips
12 juli, 2024 Sömn & Stress

Problem med ilska: 5 handfasta tips

Problem med att hantera ilska kan leda till allvarliga konsekvenser för både individen och dess närstående. Ilska kan orsaka problem i relationer, på arbetsplatsen och påverka den allmänna hälsan negativt. En ny studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet visar att en fyra veckor lång internetbehandling kan hjälpa personer med ilska och aggression. Resultaten har publicerats i Journal of Consulting and Clinical Psychology och ger hopp om nya behandlingsmetoder för dem som lider av ilskeproblem.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Trotsbeteende alternativt PDA (Pathological Demand Avoidance) hos barn och unga
9 juli, 2024 Barn & Graviditet

Trotsbeteende alternativt PDA (Pathological Demand Avoidance) hos barn och unga

Diagnosen trotssyndrom har länge varit föremål för debatt inom psykologin. Maria Bühler, en auktoritet inom klinisk psykologi och neuropsykologi, reflekterar över utmaningarna med att diagnosticera och bemöta trotssyndrom hos barn och unga. PDA (Pathological Demand Avoidance) kan vara en alternativ ingång till problematiken. Genom sin erfarenhet och forskning lyfter Maria Bühler fram vikten av att förstå bakomliggande orsaker till beteenden och ifrågasätter nyttan av enbart diagnostiska etiketter.

Annons:
Självskadebeteende hos äldre

Självskadebeteende hos äldre

Självskadebeteende är ett allvarligt och komplext problem som kan drabba alla, oavsett ålder och kön. Trots de negativa konsekvenserna kan självskadebeteende på kort sikt fungera som ett sätt att hantera svårhanterliga känslor, tankar och upplevelser.

Annons:
Tatueringar & risk för lymfom
2 juli, 2024 Cancer

Tatueringar & risk för lymfom

Forskningen från Lunds universitet visar att det finns ett samband mellan tatueringar och en ökad risk för lymfom. Trots att storleken på tatueringen inte verkar spela någon roll, är det viktigt att förstå de potentiella långsiktiga hälsoeffekterna av tatueringar. Den pågående forskningen är ett viktigt steg mot att säkerställa att tatueringar är säkra för alla som vill uttrycka sin identitet genom kroppskonst.

Annons:
Hudsjukdomar i melaninrik hud
25 juni, 2024 Hud & Hår

Hudsjukdomar i melaninrik hud

Olika hudtyper kan få olika symtom vid hudreaktioner och sjukdom. Här får du en översikt över hudsjukdomars utseende och förekomst i melaninrik hud.

Kärleken kan göra oss ”tokiga”
19 juni, 2024 Bättre liv

Kärleken kan göra oss ”tokiga”

Det pirrar i magen, hjärtat bultar och plötsligt är det omöjligt att tänka på någon annan än den som fångat ditt hjärta. Förälskelse skulle kunna jämföras med en beroendesjukdom menar Katja Valli, professor i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Yoga för alla – 11 hälsofördelar
18 juni, 2024 Bättre liv

Yoga för alla – 11 hälsofördelar

Yoga är en omtyckt aktivitet som har sitt ursprung i att främja både kroppslig och mental hälsa. Med olika yogastilar kan du anpassa din träning efter dina individuella behov, vare sig det handlar om att öka styrka och balans eller att minska stress och främja återhämtning. En av de mest framträdande fördelarna med yoga är dess förmåga att hjälpa till med stresshantering och ångest samt lindra smärta och förbättra sömnkvaliteten.

Självskadebeteende, självkänsla & känsloreglering

Självskadebeteende, självkänsla & känsloreglering

Självskadebeteende, låg självkänsla och svårigheter med känsloreglering är komplexa och ofta sammanflätade problem som många människor kämpar med. Dessa utmaningar kan drabba vem som helst, men är vanligast bland unga tjejer. Dock är det viktigt att förstå att detta beteende inte är begränsat till en viss ålder eller kön. Även barn, unga män och äldre personer kan kämpa med självskadebeteenden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: