Ange ditt sökord

Annons:
Extrauterin graviditet – symtom, orsak och behandling
15 mars, 2023 Barn & Graviditet

Extrauterin graviditet – symtom, orsak och behandling

Utomkvedshavandeskap, extrauterin graviditet, ektopisk graviditet, eller helt enkelt ”X” – ja, det finns många olika namn för samma graviditetskomplikation. Extrauterin graviditet betyder att graviditeten sitter någon annanstans än i livmoderrummet. En graviditetskomplikation som i en del fall kan bli livshotande och kräva omedelbar åtgärd.

Förstorat hjärta – hypertrofisk kardiomyopati, HCM
14 mars, 2023 Hjärta & Kärl

Förstorat hjärta – hypertrofisk kardiomyopati, HCM

Hypertrofisk kardiomyopati är till 50 procent en ärftlig sjukdom, som gör hjärtmuskeln tjockare. Vissa får inga symtom, andra lider av andfåddhet, smärta i bröstet, hjärtklappning och svimningar. Om besvären är kraftiga och inte går över bör man ringa 112.

ADHD hos flickor – lyft fram talangerna!
14 mars, 2023 Hjärnan & Nerver

ADHD hos flickor – lyft fram talangerna!

ADHD hos flickor är viktigt att uppmärksamma då de ofta hamnar under radarn, vilket kan orsaka både ångest och depression. Det är fortsatt vanligare med diagnos för pojkar och flickor får i regel diagnosen senare och medicineras i lägre grad än pojkar med motsvarande symtom. Flickor med ADHD har lika stora funktionsnedsättningar och lika allvarliga symtom som pojkar med samma diagnos. Symtombilden för flickor och kvinnor med ADHD visar på färre hyperaktiva och impulsiva symtom, men fler emotionella symtom och uppmärksamhetsproblem. Personer med ADHD har ofta dolda styrkor som omgivningen behöver hjälpa till att lyfta, för att stärka egenbilden.

Eksem – orsak, symtom och behandling
13 mars, 2023 Hud & Hår

Eksem – orsak, symtom och behandling

Eksem beror på att hudens yttre skydd, hudbarriären, blivit skadad och en inflammation har uppstått i din hud. Vanliga symtom är att din hud blir torr, röd och fnasig och att det uppstår klåda. Här kan du läsa mer om eksem, se bilder på olika typer av eksem och lära dig mer om hur du förebygger och behandlar.

Utveckling inom Alzheimer-forskningen
14 mars, 2023 Hjärna & Nerver

Utveckling inom Alzheimer-forskningen

Det händer mycket inom forskning och utveckling kring demenssjukdomar just nu. Det är goda nyheter för de drygt 100 000 svenskar som lider av Alzheimers sjukdom. Nyligen godkände till exempel den amerikanska läkemedelsmyndigheten ett nytt läkemedel mot Alzheimer och nya metoder att genomföra digitala minnesutredningar ökar möjligheterna för fler att bli testade.

Alzheimer och andra demenssjukdomar
7 mars, 2023 Hjärnan & Nerver

Alzheimer och andra demenssjukdomar

Alzheimer är den vanligaste kognitiva sjukdomen. Symtomen smyger sig ofta på successivt, varför de till en början inte alltid är lätta att uppmärksamma. Omkring 60 till 70 procent av all demenssjukdom är Alzheimer. Man vet inte exakta orsaker till att Alzheimer utvecklas, men en del kan bero på att nervceller i tinningloben och därefter resten av hjärnan dör. Detta påverkar i sin tur minne och hur du uppfattar olika sinnesinformation.

Annons:
Förebyggande internet-KBT mot sexövergrepp
7 mars, 2023 Mannens hälsa

Förebyggande internet-KBT mot sexövergrepp

Ett behandlingsprogram med anonym kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet för personer med sexuellt intresse för barn, har i en pilotstudie på engelska visat på goda resultat. Brottsförebyggande KBT-programmet öppnar nu även på svenska, tyska och portugisiska. Behandlingen har utvecklats av forskare och psykologer vid Karolinska Institutet och kommer fortsätta att utvärderas.

Annons:
Obesitas ökar risken för infertilitet
6 mars, 2023 Barn & Graviditet

Obesitas ökar risken för infertilitet

Obesitas försvårar chansen att bli gravid. Risken för missfall och komplikationer vid graviditet och förlossning ökar också. – Fler drabbas av infertilitet som en följd av obesitas. Det tar längre tid att bli med barn och en större andel med obesitas är ofrivilligt barnlösa, berättar Snorri Einarsson, gynekolog och infertilitetsspecialist hos Livio och forskare i obesitas och provrörsbefruktning (IVF) vid Sahlgrenska Akademin, Göteborg.

Annons:
Socialstyrelsen ser flera förbättringsområden inom artrosvården
23 februari, 2023 Rörelseapparaten

Socialstyrelsen ser flera förbättringsområden inom artrosvården

Det finns flera förbättringsområden inom vården vid artros. Det visar en ny utvärdering från Socialstyrelsen som studerat hur väl de nationella riktlinjerna följs. Bland annat är det fortfarande få individer med artros som får fysisk träning handledd av fysioterapeut under en längre period. Socialstyrelsen beskriver också att det fortfarande görs för många titthålsoperationer vid knäartros.

Allt sämre matvanor hos vuxna i Sverige
22 februari, 2023 Bättre liv

Allt sämre matvanor hos vuxna i Sverige

Matvanorna i den vuxna befolkningen har försämrats under de senaste åren. Det visar Folkhälsomyndighetens undersökning Hälsa på lika villkor. Vad som ligger bakom utvecklingen vet man inte ännu. Möjligen kan covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna ha påverkat våra förutsättningar för att upprätthålla hälsosamma matvanor.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: