Ange ditt sökord

Annons:
Experten om Kim Kardashians behandling av sin psoriasis:  ”Det finns bättre alternativ”
9 april, 2024 Hud & Hår

Experten om Kim Kardashians behandling av sin psoriasis: ”Det finns bättre alternativ”

Det går att bli helt eller så gott som fri från symtom vid psoriasis med rätt läkemedel. Men många testar gamla metoder, som exempelvis influenser Kim Kardashian som använder salva och plastfolie för sin psoriasis. – Att smörja in benen och linda in dem i plastfolie är en gammal traditionell metod som kan ge viss effekt vid lätt psoriasis. Idag finns betydligt effektivare läkemedel som gör dig symtomfri, även vid medelsvår eller svår psoriasis, förklarar Mona Ståhle, professor i dermatologi vid Karolinska Institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Framboesi – en utmaning för global hälsa

Framboesi – en utmaning för global hälsa

Framboesi, även känt som Yaws, är en smittsam tropisk infektionssjukdom som drabbar hud, ben och leder. Trots ansträngningar från organisationer som Världshälsoorganisationen (WHO) för att utrota sjukdomen, står forskare inför nya hinder, exempelvis antibiotikaresistens.

Skydda dig mot TBE med vaccination!
2 april, 2024 Hjärna och Nerver

Skydda dig mot TBE med vaccination!

När våren närmar sig och naturen vaknar till liv är det inte bara pollen som man bör vara uppmärksam på, utan även fästingarna som återigen blir aktiva. Med ökande risk för fästingbett är det hög tid att se över ditt skydd mot fästingburna sjukdomar, särskilt TBE (fästingburen hjärninflammation). Att påbörja din vaccination mot TBE nu ger dig möjlighet att få det skydd du behöver innan sommaren är i full gång.

Pollensäsongen är här igen
2 april, 2024 Allergi & Astma

Pollensäsongen är här igen

Är du en av dem som möter våren med en blandning av förväntan och oro på grund av pollenallergi? Du är inte ensam. För många innebär den stigande temperaturen och det grönskande landskapet också en ökning av besvär som röda ögon, snuva och trötthet. Men det finns sätt att förbereda sig för pollensäsongen och minimera dess påverkan på din livskvalitet. Här är några användbara tips och råd för att hantera din pollenallergi.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ett gym för hjärnan kan minska stress
31 mars, 2024 Hjärna & Nerver

Ett gym för hjärnan kan minska stress

1,3 miljoner svenskar lider av hälsobesvär från sitt arbete och enligt Försäkringskassan har stressrelaterade sjukskrivningar aldrig varit så många som idag. Studier visar att neurofeedbackträning, fokusträning, med EEG (elektroencefalografi) kan öka välbefinnandet. – Det är ett område som går snabbt framåt och forskning har visat att neurofeedbackträning med EEG kan ge förbättring av koncentrationsförmåga och minskning av negativ stress, säger Johan Agorelius, doktor i Neurofysiologi vid Lunds universitet.

Annons:
10 råd för en god sömn
26 mars, 2024 Sömn & Stress

10 råd för en god sömn

Sömn är viktigt både för vårt mentala och fysiska mående. Här får du ta del av viktiga tips på hur du kan förbättra din sömn och varför.

Annons:
Kost tidigt i livet kan påverka risk för inflammatorisk tarmsjukdom
24 mars, 2024 Mage & Tarm

Kost tidigt i livet kan påverka risk för inflammatorisk tarmsjukdom

Bra kost tidigt i livet tycks ha en skyddande effekt mot inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), enligt en ny studie utförd vid Göteborgs universitet. Forskningen indikerar att ett högt intag av fisk och grönsaker i kosten vid ett års ålder samt ett lågt intag av sockersötad dryck kan minska risken för att utveckla IBD, som inkluderar sjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Sju tecken på Alzheimer
20 mars, 2024 Hjärnan & Nerver

Sju tecken på Alzheimer

I Sverige har drygt 100 000 personer Alzheimers sjukdom, vilket är den mest utbredda formen av demenssjukdom. Dess utveckling är smygande och diagnosen svår att fastställa tidigt. En ökad förståelse för sjukdomens tidiga tecken och riskfaktorer är avgörande för att möjliggöra tidigt ingripande och förbättrad livskvalitet för patienter.

NPF-familjers dagliga kamp
12 mars, 2024 Barn & Graviditet

NPF-familjers dagliga kamp

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och deras familjer kämpar dagligen med att få adekvat stöd från samhället. De ställs inför utmattning och sjukskrivning i hög grad. Denna artikel belyser de utmaningar som NPF-familjer möter och föreslår lösningar för att förbättra deras situation. Det är dags att sätta NPF-frågan högt på den politiska agendan.

Annons:
Gångsvårigheter
12 mars, 2024 Rörelseapparaten

Gångsvårigheter

Svårigheter med gången kan exempelvis uppstå till följd av smärta, muskelsvaghet och ledproblem. Det kan dock även bero på olika neurologiska sjukdomar. Om du inte känner till anledningen till gångsvårigheterna är det viktigt att söka vård.

Hundägare med typ 2-diabetes inte friskare
9 mars, 2024 Diabetes

Hundägare med typ 2-diabetes inte friskare

I en omfattande svensk studie har forskare undersökt om att ha hund har någon positiv inverkan på personer med typ 2-diabetes. Resultaten av studien har överraskat många, då de visar att hundägare med denna sjukdom inte nödvändigtvis har bättre hälsoutfall, än de som inte äger hundar. I stället pekar resultaten på att hundägarna faktiskt hade sämre hälsomarkörer än de som inte hade hundar.

6 strategier för att hantera stress effektivare
6 mars, 2024 Sömn & Stress

6 strategier för att hantera stress effektivare

I en värld fylld med konstanta utmaningar och press, är det viktigt att förstå hur man effektivt hanterar stress. Här får man förståelse för hur stressen påverkar hjärnan och praktiska strategier för att hantera stress och ångest i vardagen.

Hälsa och jämställdhet – internationella kvinnodagen
6 mars, 2024 Kvinnans hälsa

Hälsa och jämställdhet – internationella kvinnodagen

Kampen för jämställdhet mellan könen är en lång och fortfarande pågående resa som kvinnor över hela världen har deltagit i sedan tidernas begynnelse. Internationella kvinnodagen den 8 mars, instiftad av FN 1977, är en årlig påminnelse om detta engagemang och en chans att reflektera över hur långt vi har kommit och hur långt vi fortfarande har att gå.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: