Ange ditt sökord

Annons:
Träna utomhus – enkla övningar för rörelse året runt
1 juli, 2022 Bättre liv

Träna utomhus – enkla övningar för rörelse året runt

Sofia blev hela Sveriges ledare med hennes varierade träningsprogram i SVT, som passar de flesta människor. Nu har Sofia Åhman skrivit boken ”Träna ute med Sofia”, utgiven av Norstedts förlag, med många bra övningar för hela året. Här kommer några tips från boken.

Ojämlik screening för upptäckt av bröstcancer
27 juni, 2022 Cancer

Ojämlik screening för upptäckt av bröstcancer

Socialstyrelsens utvärdering av bröstcancerscreeningen i Sverige pekar på stora skillnader mellan regionerna vad gäller hur många kvinnor som deltar i undersökningen och hur ofta kvinnorna kallas till undersökning. Det påverkar chansen till tidig upptäckt och behandling av bröstcancer och därmed också möjligheterna till att bli botad.

Linda Kynning fick njurcancer: Jag är med och tar beslut om min behandling
14 juni, 2022 Cancer

Linda Kynning fick njurcancer: Jag är med och tar beslut om min behandling

Bättre samtal mellan patient och läkare, och att få diskutera vilken behandling man ska välja vid en njurcancersjukdom, leder till bättre behandlingsalternativ med färre biverkningar. –Jag har från det att jag kände en knöl på halsen, som visade sig bero på en primär cancertumör i njuren, känt mig fullt delaktig i min behandling och har också kunnat säga vad jag tycker och fått gehör för det, säger Linda Kynning, 69, som fick sin diagnos 2020.

Orsaker till blödning under graviditet
14 juni, 2022 Barn & Graviditet

Orsaker till blödning under graviditet

En blödning under graviditet är väldigt vanligt, och oftast helt ofarligt, men ändå något som kan vara skrämmande och oroande. Den som är gravid känner ofta en oro kring varför det blöder, varifrån det blöder och om det är farligt för mor eller foster. Det är många som undrar om och när de ska söka vård, och också vart man vänder sig.

Annons:
Urinblåsecancer – den ”bortglömda” cancersjukdomen
16 juni, 2022 Cancer

Urinblåsecancer – den ”bortglömda” cancersjukdomen

Urinblåsecancer drabbar 3 300 svenskar årligen och tar i snitt två liv varje dag. –Det är en lite bortglömd cancersjukdom med sena diagnoser och behandlingsmetoder som varit de samma under många år. Det här måste vi ändra på, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i relativt nystartade Blåscancerförbundet.

Annons:
App som stöd för demensdiagnos
31 maj, 2022 Hjärna & Nerver

App som stöd för demensdiagnos

Digitala verktyg blir allt vanligare i vården som ett sätt att underlätta för såväl patienter som vårdpersonal. Ett exempel på en verksamhet där digitala hjälpmedel kan utgöra ett stöd för diagnostik och uppföljning är demensutredningar.

Annons:
Sola med måtta under din graviditet
16 maj, 2022 Graviditet & Barn

Sola med måtta under din graviditet

Sol och värme är något vi längtar efter en lång mörk höst och vinter. Ljus och värme är skönt för humöret, och hjälper oss också att reglera vår dygnsrytm. Med hjälp av solens strålar kan vi också bilda D-vitamin, vilket vi behöver för vårt skelett och för vårt psykiska välmående. Men under graviditet gör omställningen i hormonerna att vi blir känsligare för sol, och många gravida undrar också kring solning, solkräm och hur värme påverkar barnet i magen.

Digital behandling ger möjlighet att hjälpa fler med obesitas
10 juni, 2022 Bättre liv

Digital behandling ger möjlighet att hjälpa fler med obesitas

Obesitas är en av våra stora folksjukdomar, och det är många som behöver hjälp av dietist för att hitta en ny och sundare livsstil och gå ned i vikt. Men antalet dietister i Sverige räcker inte till för patienternas behov, och de är dessutom inte jämnt fördelade över alla landets regioner. Nu kommer en möjlighet att få hjälp med digital dietistkontakt.

Hjärntrötthet – symtom, orsak, behandling
12 maj, 2022

Hjärntrötthet – symtom, orsak, behandling

Hjärntrötthet eller mental trötthet/fatigue är ett tillstånd med sjukligt mental energibrist lång tid efter skada och sjukdom som påverkat hjärnan. Personen upplevs ofta som helt frisk, men efter en mer eller mindre lång aktivitet krävs lång återhämtning. Detta påverkar förmågan att arbeta likväl som möjligheter till att delta i sociala aktiviteter och det försämrar livskvalitén.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: