Ange ditt sökord

Annons:
Att lyckas med något gör att man “växer”
11 april, 2023

Att lyckas med något gör att man “växer”

Vi har alla upplevt energin man får och glädjen man känner, när man klarar av något man först inte trodde var möjligt. Att få upp en burk trots att locket sitter som berg, att orka sig i genom ett träningspass eller att lyckas med en svår uppgift på jobbet eller i skolan.

Personer med ett högre BMI är varken korkade eller lata – de behöver din hjälp
28 februari, 2023

Personer med ett högre BMI är varken korkade eller lata – de behöver din hjälp

I vårdsverige 2023 är det fortfarande helt accepterat att stigmatisera en patient med en komplex och kronisk sjukdom. En sjukdom som är en av de största folksjukdomarna i både Sverige och resten av världen. Gästkrönikör Jenny Vinglid, generalsekreterare för HOBS, Hälsa oberoende av storlek, beskriver vad människor med obesitas möts av i vården.

Ord spelar roll  – i vård och i skrift
17 februari, 2023

Ord spelar roll – i vård och i skrift

Vad vi kallar ett tillstånd eller en diagnos är inte på något sätt oviktigt. Språket är viktigt, och genom tiderna har vi bytt ut diagnosnamn som i moderna öron låter kränkande eller underliga. Chefredaktören, i gränslandet mellan medicin och litteratur, filosoferar i veckans krönika kring lungsot, bleksot och sjukdomar med djurnamn.

Lider du också av jämförelsesjukan?
19 januari, 2023

Lider du också av jämförelsesjukan?

Att ständigt jämföra sig med andra, att ständigt tävla och snegla på med- och motspelare - vad gör det med vår självkänsla? Är "jämförelsesjukan" ett nytt påfund och konsekvens av sociala medier, eller har det alltid funnits?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll balansen i tillvaron
5 januari, 2023

Håll balansen i tillvaron

Nej, det här är inte ännu en krönika om balans i tillvaron. Inte på det sätt du tror i alla fall. Det har skrivits mängder av artiklar, blogginlägg och böcker om att hitta en balans i livet, mellan fritid och yrkesliv, mellan familj och egentid. Jag är den sista som ska skriva en krönika om den typen av balans, för jag har absolut ingen aning om hur jag ska få till det berömda ”lagom” av alla delar av livet. Nog om det.

Annons:
Hade femtiotalet rätt om barnsäng?
21 december, 2022

Hade femtiotalet rätt om barnsäng?

I veckans krönika filosoferar vår gästkrönikör Sofia Åkerlund, läkare och chefredaktör för Praktisk Medicin, kring tidigt föräldraskap. Var det kanske bättre förr? Har vi tappat bort en viktig del av omsorgen om mor och barn när vi inte längre lever i grupp, som den sociala varelse vi egentligen är?

Olika falla reproduktionens lotter
8 december, 2022

Olika falla reproduktionens lotter

När vår chefredaktör inte skriver artiklar arbetar hon som gynekolog. Hon träffar kvinnor i alla åldrar och i alla faser i livet, och ett återkommande tema är reproduktionens alla orättvisor. Läs veckans krönika; en bild av en dag i reproduktionens tecken.

Annons:
Juletid handlar om gemenskap och frid, eller?
1 december, 2022

Juletid handlar om gemenskap och frid, eller?

Att finna lugn och ro under december månad är inte alltid det lättaste. Det finns så mycket kul man vill göra, men även roliga saker tar energi. Som alltid gäller det att hitta en balans och den enda som kan sätta gränser och säga nej, är jag själv.

Om konsten att bli riktigt gammal
3 november, 2022

Om konsten att bli riktigt gammal

Ett nytt inslag på Doktorn.com är krönikor om hälsa och medicin författade av vår redaktion och av gästkrönikörer. I vår allra första krönika filosoferar chefredaktören kring åldrande, och hur man gör för att bli riktigt, riktigt gammal.

Annons:
Krönika: Om konsten att njuta
6 juli, 2017

Krönika: Om konsten att njuta

Den senaste tiden har jag ägnat mig åt rogivande aktiviteter. Jag har provat yoga, mindfulness och härligt långa promenader. Jag har funderat på vad det är som ibland hindrar oss från att leva fullt ut och konstaterar att det inte alltid är omgivningen utan kanske snarare vår egen inre kritiker som är orsaken. Den insikten kan hjälpa oss att må bra för plötsligt promenerar vi för att vi vet att det gör oss gott.

Krönika: Om nödvändigheten att rensa
12 april, 2017 Bättre liv

Krönika: Om nödvändigheten att rensa

Under en stor del av mitt liv var jag övertygad om att om jag bara försökte tillräckligt mycket, så kunde jag förändra olika situationer och förhindra att människor känner sorg, övergivenhet och utanförskap. Om jag bara skärpte mina sinnen och var listig nog skulle jag kunna undvika bråk, slagsmål och annat som oroade en då väldigt konflikträdd tjej. Denna tro gjorde mig stark, kreativ och envis – men den blev också en tung börda att bära.

Krönika: Att lära av livet
23 december, 2016 Bättre liv

Krönika: Att lära av livet

Många av oss har turen att leva ett liv där det mesta fungerar; vi har ett arbete eller skola att gå till, vi har pengar så vi klarar oss och vi har människor omkring oss som bryr sig om och vill oss väl.

Krönika: Livet är en fantastisk resa
2 november, 2016 Bättre liv

Krönika: Livet är en fantastisk resa

I mitt arbete som konsult får jag ofta frågan om jag inte tycker att det är svårt att med jämna mellanrum behöva byta miljö och skapa nya relationer. Svaret på den frågan är nej, tvärtom! Relationer är oerhört viktiga för mig.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: