Ange ditt sökord

Annons:
Utmaningar och svårigheter i livet ställer oss inför minst två olika val – agera eller inte agera.  Foto: Shutterstock

Utmaningar och svårigheter i livet ställer oss inför minst två olika val – agera eller inte agera. Foto: Shutterstock

Marie-Louise Broth, samtalsterapeut och krönikör i tidningen Doktorn. Foto: Thomas Broth Jendervall

Marie-Louise Broth, samtalsterapeut och krönikör i tidningen Doktorn. Foto: Thomas Broth Jendervall

Krönika: Att lära av livet

Många av oss har turen att leva ett liv där det mesta fungerar; vi har ett arbete eller skola att gå till, vi har pengar så vi klarar oss och vi har människor omkring oss som bryr sig om och vill oss väl.

Annons:

Det mesta går troligtvis på rutin och av gammal vana. Beroende på vilka vi är, och var vi kommer ifrån, så har vi olika mycket behov av trygghet – och vi formar vårt liv efter det. 

Men ibland rubbas vår rutinmässiga och trygga vardag, och vi behöver tänka om. Livet gör så med oss ibland. Kanske för att skaka om oss lite och för att vi inte ska ta saker och ting för givet. Så ser min personliga tolkning ut. Utmaningar och svårigheter i livet ställer oss inför minst två olika val – agera eller inte agera. Antingen väljer vi att vässa våra sinnen och försöka komma på en lösning, eller så väljer vi att sticka huvudet i sanden och hoppas på att det snart går över. 

Om vi väljer att agera kommer vi utvecklas som person, och lära oss nya saker om oss själva – alldeles oavsett om vi når den lösning vi hoppats på eller inte. Viljan och modet kommer att ge oss nya insikter och ny styrka. Även om vi inte lyckats lösa den situation vi hamnar i så kommer vi få ny kunskap och erfarenhet, som kan hjälpa oss en annan gång då vi ställs inför en liknande situation. Om vi väljer att stänga av, och vägra eller inte våga se – så sviker vi kanske andra, men framför allt oss själva.

Livet erbjuder oss många chanser att utvecklas och lära nytt. Om vi har förmånen att leva ett långt liv, så kommer vi att få många möjligheter att prova vår förmåga i stort och i smått. Möjligheter att lära finns i olika skeden och sammanhang genom livet – men det är upp till dig att se och upptäcka dessa. Ingenting i livet är gratis. Vi behöver ge för att ha chansen att få. 

Vad pågår i ditt liv just nu? Finns det något – eller någon – som skulle behöva din uppmärksamhet?  Finns det innerst inne en önskan om att prova nya vägar i livet, som du hittills inte vågat agera på? Bara du har svaret på den frågan. Mitt råd är – våga stanna i tanken och låt inte rädslorna styra.

Annons:

Marie-Louise Broth är socionom och cert. handledare. Hon 

har även fokus på frågor kring medberoende och leder

grupper för personer som är närstående till någon med beroende eller psykisk ohälsa. 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: