Ange ditt sökord

Annons:
Luftvägarna & Allergi

Luftvägarna & Allergi

Att ha svårt att andas är en otäck känsla. Här kan du se filmer, läsa artiklar och lära dig mer om KOL, astma, nästäppa och allergier.

Astma – symtom och behandling
8 februari, 2023 Luftvägarna & Allergi Rekommenderad

Astma – symtom och behandling

Omkring tio procent av svenskarna har astma, vilket gör det till en av våra största folksjukdomar. Det kan vara viktigt att göra en allergiutredning innan behandling för att veta vad som föranleder astman. Fler tänker klimatsmart även vad gäller val av läkemedel, där exempelvis region Östergötland väljer pulverinhalator framför sprayinhalator.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lunginflammation (pneumoni) – symtom och behandling
3 maj, 2023 Infektioner & Vacciner Rekommenderad

Lunginflammation (pneumoni) – symtom och behandling

Lunginflammation, eller pneumoni, drabbar årligen ungefär en procent av den vuxna befolkningen i Sverige och omkring 20 till 40 procent av dessa kräver sjukhusvård. Vem som helst kan drabbas men det är vanligare bland små barn och äldre. Lunginflammation brukar behandlas med antibiotika men kan till viss del förebyggas med pneumokockvaccin. Sjukdomen orsakas oftast av en infektion av virus eller bakterier, som t ex pneumokocker. En lunginflammation kan också komma som en komplikation till en vanlig förkylning eller influensa och utvecklas till ett allvarligt tillstånd.

Annons:
Förkylning – orsak, symtom och behandling
15 juni, 2023 Luftvägarna & Allergi Rekommenderad

Förkylning – orsak, symtom och behandling

Här ger vi tips på hur du kan undvika att bli förkyld och vad du kan göra för att mildra symtomen om du väl blir sjuk. Under coronapandemin gäller att stanna hemma vid minsta symtom då man inte kan veta om det är covid-19 eller en vanlig förkylning.

Näsblod (epistaxis)
3 maj, 2023 Luftvägarna & Allergi Rekommenderad

Näsblod (epistaxis)

Att du får näsblod beror på att de ytliga blodkärl som sitter i näsan brister. Man delar upp näsblod i främre och bakre blödning, den främre näsblödningen är den som är vanligast och den bakre är ovanlig men allvarligare.

Annons:
Nya behandlingsrekommendationer för astma och KOL

Nya behandlingsrekommendationer för astma och KOL

Nu presenterar Läkemedelsverket nya behandlingsrekommendationer för astma respektive kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Rekommendationerna riktar sig i första hand till primärvården, men Läkemedelsverket understryker att den enskilda patienten bär ett stort och viktigt eget ansvar för sin behandling.

Läkemedel vid cystisk fibros får ingå i högkostnadsskyddet
21 november, 2022 Barn & Graviditet

Läkemedel vid cystisk fibros får ingå i högkostnadsskyddet

Från och med 1 december 2022 ska trippelkombinationen ivakaftor/tezakaftor/elexakaftor mot cystisk fibros ingå i läkemedelsförmånerna. Det beslutade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, den 18 november. TLV har tidigare sagt nej till detta vid två tillfällen på grund av för höga kostnader.

Annons:
Kortisonbehandling vid KOL ökar risken för benskörhet
15 februari, 2021 Luftvägarna & Allergi

Kortisonbehandling vid KOL ökar risken för benskörhet

Man har sett att benskörhet är vanligare hos personer med KOL än hos personer utan, och behandling med inhalationssteroider i hög dos verkar öka risken ytterligare. Det visar en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet om biverkningar av läkemedelsbehandling, vilket uppmärksammas med anledning av internationella KOL-dagen 18 november.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: