Hej! Jag undrar: varje dag får jag en vit sörja i ljumskarna och det kliar kraftigt. Vad beror det på? Tacksam för svar.

Mvh Larry, 66

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Det låter som en eksemreaktion. Starta med noggrann hygien - du skall tvätta rent varje dag, och det är viktigt att torka torrt. Sen använder du receptfri hydrokortisonkräm morgon och kväll i en vecka. Hjälper inte detta, och det bör det göra på någon vecka, får du söka din husläkare.

4 dagar 2 timmar sedan

Kan stress utlösa tarmvred? För ett par veckor sedan blev jag akut opererad för tarmvred i tunntarmen. För cirka tre år sedan gjorde jag en gastric bypass med gott resultat och har mått bra. Jag har hört att stress kan utlösa tarmvred. Min arbetssituation är ohållbar både fysiskt och psykiskt. Dagligen känner jag mig sressad och otillräcklig. Jag sover dåligt, då tankarna ofta är på jobb.... Att opereras vill jag inte igen.... Därför undrar jag om det kan vara min arbetssituation som utlöst tarmvredet, eller är det en komplikation efter gp?

Maria 37 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

En sak är alltid klar att långvarig stress av vilket slag det nu än är, är av ondo om man nu inte ser ett slut på detta tillstånd. Att säkert påstå att tarmvred uppstått av detta stresstillstånd är ju att alltid bedöma i det enskilda fallet där även tidigare operationer förstås spelar roll. Oavsett vilket är det viktigt att du i en framtid får en drägligare livssituation.

4 dagar 4 timmar sedan

Hej! Hur vet jag om jag är pollenallergiker? Jag har hostat som en tok i en vecka samt varit täppt i näsan. Det har även satt sig på stämbanden. Testerna på sjukhuset har jag förstått att man endast kan ta under hösten.

Malin 21 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

I pollentider är det inte alltid så lätt att skilja på en förkylning eller om det handlar om en allergi. Utan att det skadar kan man dock själv testa med antiallergisk medicinering, där man via apoteket kan köpa något receptfritt. Blir man vid den medicineringen avsevärt bättre handlar det förstås om en allergi. Är det den här tiden på året handlar det förstås om björk och därmed lövträdsallergi. Det är alldeles riktigt att man brukar göra testerna på sensommarn/hösten, då antikroppsmängden är som störst. Var annars själv din egen detektiv!

1 vecka 7 timmar sedan

Hej! Jag har sedan 3 år allergi mot björkpollen. Började ta de mediciner jag fått för en dryg vecka sen nu. Men fick magont som kom i intervaller, det sög tag, gjorde ont och jag började svettas. Har knappt ätit. Har haft ont i cirka 3 dagar, idag verkar det vara bättre. Slutade ta medicinen för 2-3 dagar sedan. Mediciner jag tagit är Avamys, Pulmicort, Aerius. Fick Singulair, men den har jag bara tagit en gång. Mådde inte bra av den. Är det troligt att jag inte tål medicinen?

Mvh Marie

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

För att säkert kunna se om det är Singulair eller inte bör du pröva med att ta bara en tablett och se om det blir samma reaktion. Om så är fallat är det klart att du inte tål medicinen i fråg. Någon allvarlig risk med att pröva på det här viset borde det inte vara.

1 vecka 8 timmar sedan

Hejsan! Min son, som är 16 år, lider av att han har mycket slem i halsen konstant. Han har, sedan ett par månader tillbaka, fått veta att han har astma. Han testades för diverse allergier också, men det visade sig att han inga har. Hans läkare ordinerade två mediciner, Singulair tabl och Symbicort turbuhaler. Han tar dessa dagligen, men hans "slemproblem" kvarstår. Vad kan vi göra och vad kan det bero på att han alltid är så slemmig i halsen? Tacksam för svar snart.

Mvh, Petra

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Har han fått börja med medicineringen som nämnts kan det ta en tid innan slembildningen och harkladet avtar. Det kan ju vara så att att man reflexmässigt harklar sig varför det blivit till en ovana. Fortsätter problematiken skall ni förstås tala med behandlande läkare om detta.

2 veckor 23 minuter sedan

Hej! Jag har ganska fet hy och får ofta finnar och kvisslor. Har hört att Vitamin b5 ska underlätta, men då tar man ett överskott på det. Är det farligt? Finns det biverkningar? Jessica, 22

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Vitamin B5 är inte farligt men det har ingen säkerställd effekt överhuvudtaget på akne och fet hud. Lägg pengarna på nåt bättre och det finns mycket aktiv behandling att tillgå!

2 veckor 2 timmar sedan

Hej! Allergivänliga hundar, finns det? Vad kan hända om barnet utsätts för hundar trots allergi? Finns det risk att barnet utvecklar andra allergier? Tack.

Mvh. Malin, 39

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Man kan säga att det finns mer eller mindre allergivänliga hundar och man kan alltid riskera att barnet utvecklar en allergi också beroende på arvet från mor och far. Finns det mycket allergi i släkten skall man tänka sig för innan man skaffar sig pälsdjur över huvutaget!

3 veckor 9 timmar sedan

Hej! Jag har fått en rund och slät blåsa precis vid analöppningen som är ungefär 0,4 mm i diameter. Den är mörk till färgen, nästan blålila. Jag har haft den i en vecka nu och de första dagarna ömmade den ganska mycket men nu känns den inte alls, inte heller när jag går på toaletten. Den har aldrig kliat eller svidit. Jag har pojkvän sedan 8 månader tillbaka men han har inga symptom. Innan jag träffade honom fick jag klamydia av en kille, detta var för ett år sedan. Vad kan detta vara?

Malin, 24

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Detta låter som en liten hemorrojd - tråkigt men ofarligt. Om du inte har mer besvär av den kan du tills vidare avvakta med behandling - den bör gå bort av sig själv.

3 veckor 9 timmar sedan

Finns det någon varaktig bot mot torra läppar? Lypsyl, cerat med mera lindrar bara för stunden.

Elli, 96

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Nja, på läpparna har man ungefär samma hudtyp som på kroppen i övrigt, det vill säga att är man generellt torr så är läpparna också torra. En variant som hjälper många är att smörja läpparna på kvällen med klövervaselin som ger en uppmjukningseffekt som sitter i nästa dag.

Anders Hallén

4 veckor 8 timmar sedan

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Sannolikheten att du skall ha fått cancer anser jag vara mycket liten! Troligen rör det sig nu om en luftrörskatarr som uppstått. Mitt viktigaste budskap till dig är att mycket allvarligt överväga att undvika tända nästa cigarrett efter att du fimpat föregående!

Anders Halvarsson

4 veckor 8 timmar sedan
 

Veckans fråga

Har du pollenallergi?

Nyhetsbrev

E-postadress