Ange ditt sökord

Annons:
Infektioner & Vacciner

Infektioner & Vacciner

Bakom varje förkylning döljer sig ett av hundratals olika förkylningsvirus. En förkylning orsakas alltid av ett virus men kan sedan övergå i en bakteriell infektion. Här kan du lära dig mer om infektioner och vacciner!

Ställ frågor om vaccination och resemedicinska frågor direkt till vår expert Ola Strömstedt. Gå in här och välj “Infektioner & vacciner” och skicka in din fråga redan idag!

mRNA-vaccin: en viktig spelare i kampen mot infektioner
15 juni, 2023 Infektioner & Vacciner Rekommenderad

mRNA-vaccin: en viktig spelare i kampen mot infektioner

Under covidpandemin fick vi höra talas om en ny vaccintyp – mRNA-vaccin – och nu tar forskning och utveckling ännu snabbare fart för att bekämpa andra infektioner och sjukdomar. Men hur fungerar mRNA-vaccin, vilka är fördelarna jämfört med andra typer av vacciner, och vad kan det hjälpa oss med i framtiden?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lunginflammation (pneumoni) – symtom och behandling
3 maj, 2023 Infektioner & Vacciner Rekommenderad

Lunginflammation (pneumoni) – symtom och behandling

Lunginflammation, eller pneumoni, drabbar årligen ungefär en procent av den vuxna befolkningen i Sverige och omkring 20 till 40 procent av dessa kräver sjukhusvård. Vem som helst kan drabbas men det är vanligare bland små barn och äldre. Lunginflammation brukar behandlas med antibiotika men kan till viss del förebyggas med pneumokockvaccin. Sjukdomen orsakas oftast av en infektion av virus eller bakterier, som t ex pneumokocker. En lunginflammation kan också komma som en komplikation till en vanlig förkylning eller influensa och utvecklas till ett allvarligt tillstånd.

Annons:
Coronavirus covid-19, SARS och MERS – symtom och förebyggande åtgärder
25 mars, 2020 Infektioner & Vacciner Rekommenderad

Coronavirus covid-19, SARS och MERS – symtom och förebyggande åtgärder

Coronavirus är inte bara ett utan ett stort antal virus varav ett fåtal varianter av viruset, som SARS, MERS och covid-19 (2019-nCoV) även smittar mellan djur och människor. Symtom vid coronavirus är luftvägssymtom såsom svårigheter att andas, halsont, hosta och feber. Vid de dödsfall som har rapporterats hade patienterna oftast en annan allvarlig underliggande sjukdom.

Annons:
Vaccination minskar risken för postcovid
28 november, 2023 Infektioner & Vacciner

Vaccination minskar risken för postcovid

En nyligen publicerad studie vid Göteborgs universitet har funnit att personer som har vaccinerat sig mot covid-19 löper en betydligt lägre risk för att utveckla postcovid-symtom efter att ha smittats av viruset. Forskarna betonar att detta resultat understryker vikten av att öka vaccinationsgraden för att minska det mänskliga lidandet och minska belastningen på vården.

Annons:
Antimikrobiell resistens (AMR) – ett hot som kräver åtgärder
21 november, 2023 Infektioner & Vacciner

Antimikrobiell resistens (AMR) – ett hot som kräver åtgärder

Antimikrobiell resistens (AMR), där bakterier, virus, svampar och parasiter inte längre svarar på den antimikrobiella komponenten i läkemedel och därmed leder till svårbehandlade infektioner, är ett allt ökande globalt problem. För att sätta fokus på detta viktiga ämne arrangeras varje år World AMR Week, där AMR står för antimicrobial resistance. I år äger evenemanget rum mellan den 18 och 24 november och fokuserar på de brådskande åtgärder som krävs för att tackla problemet.

Postcovid kopplas inte till aktiv hjärnskada
3 november, 2023 Infektioner & Vacciner

Postcovid kopplas inte till aktiv hjärnskada

Efter att den akuta fasen av en covid-19-infektion avklingat kan postcovid ta vid och medföra en rad komplexa symtom såsom trötthet, apati och kognitiva svårigheter. En studie vid Göteborgs universitet har utforskat detta tillstånd och funnit att det inte tycks vara kopplat till infektion av hjärnan eller aktiv hjärnskada.

Postcovid – vad säger forskningen?
24 oktober, 2023 Infektioner & Vacciner

Postcovid – vad säger forskningen?

Vi har nu en bättre förståelse för postcovid än tidigare. Forskningen om varför vissa personer upplever långvariga symtom efter att ha haft covid-19 har utvecklats snabbt sedan pandemins början. Svenska forskare har nyligen publicerat en sammanfattning av vad forskningen säger om problem med andnings- och hjärtfunktion hos postcovid-patienter.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: