Ange ditt sökord

Den vanliga fästingen finns främst i halvhögt gräs i närheten av vatten. Den sitter gärna i grässtrånas topp eller i låga buskar. Foto: Shutterstock

Den vanliga fästingen finns främst i halvhögt gräs i närheten av vatten. Den sitter gärna i grässtrånas topp eller i låga buskar. Foto: Shutterstock

Vistas du i fästingtäta områden, gör en ”fästingkoll” på kropp och eventuella husdjur dagligen. Foto: Shutterstock

Vistas du i fästingtäta områden, gör en ”fästingkoll” på kropp och eventuella husdjur dagligen. Foto: Shutterstock

Det första tecknet på borrelia är en större rodnad i huden (mer än fem centimeter) där fästingen har suttit. Foto: Shutterstock

Det första tecknet på borrelia är en större rodnad i huden (mer än fem centimeter) där fästingen har suttit. Foto: Shutterstock

TBE – symtom, behandling och vaccinering

Snart kommer årets fästingsäsong på allvar och för dig som vistas i fästingtäta områden kan det vara dags att börja fundera på vaccinering. Något som gäller såväl vuxna som barn.

Annons:

När temperaturen kryper över 5 gradersstrecket vaknar fästingen till liv och redan nu märker man av att fästingar börjar vakna. Eftersom en fullgod vaccinering mot TBE, som är en fästingburen sjukdom, kräver flera vaccineringstillfällen är det viktigt att börja vaccinera dig i god tid.

Där finns fästingen

De flesta fästingar som angriper människor, hundar och katter, tillhör arten ”vanlig fästing”, Ixodes ricinus. Den vanliga fästingen finns främst i halvhögt gräs i närheten av vatten. Den sitter gärna i grässtrånas topp eller i låga buskar där de med utsträckta framben lätt kan haka sig fast på ett passerande värd.

Fästingarna har traditionellt sett hållit sig till vissa sydligare områden men man har sett att fästingen kryper allt högre upp i landet. Viktigt att vara medveten om är också att om du besöker områden där fästingen är vanlig, om så bara för en dag, så bör du vara uppmärksam på om du eller ditt husdjur fått fästingar. Risken är att dessa följer med hem, och även att du drabbas av fästingrelaterad sjukdom trots att du inte bor i områden som anses fästingtäta.

Vad är TBE?

TBE står för tick-borne encephalitis och kallas fästingburen hjärninflammation på svenska. Sjukdomen orsakas av ett virus som ett fåtal fästingar bär på. De flesta som smittas får inga eller obetydliga besvär, men vissa drabbas av svårare symtom.

De främsta riskområdena för TBE-smitta är skärgårdarna och kusterna vid Stockholm, Södermanland och Uppland samt områden kring Mälarens östra och mellersta delar. TBE-smitta förekommer även vid Östersjökusten från Kalmar, Blekinge och Österlen, Vätterns och Vänerns kuster samt längs västkusten mellan Göteborg och Strömstad.

Symtom vid TBE

Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från det att man smittas till dess att man blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. Hos ungefär 20 till 30 procent av alla som smittas sprids viruset vidare till hjärnan och hjärnhinnorna. Nya symtom brukar komma ungefär en vecka efter att de första, influensaliknande symtomen, har försvunnit. När man insjuknar igen drabbas man oftast av hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och yrsel. Dessutom påverkas det centrala nervsystemet, och man kan få gångsvårigheter, talrubbningar och koncentrations- eller minnesstörningar.

Var tionde som drabbas får olika förlamningssymtom. Dödsfall i TBE förekommer men risken är mycket liten i Sverige. En TBE-infektion diagnostiseras genom blodprov.

Vaccin mot TBE

Det finns vaccin mot TBE med god skyddseffekt och få biverkningar. Vaccination rekommenderas om man ofta vistas eller bor i ett riskområde. För att få ett fullgott skydd krävs först en grundvaccination med tre sprutor. De två första injektionerna ges med en till 3 månaders mellanrum. Ungefär 2 veckor efter den andra dosen börjar vaccinet ge ett ganska bra skydd, men skyddet varar då bara i en säsong. Efter 5 till 12 månader ges den tredje och sista grunddosen. Efter tre år behövs en påfyllnadsdos och därefter ges en förstärkningsdos vart femte år.

Om man behöver vaccinera sig under fästingsäsongen kan det räcka med två veckors mellanrum mellan den första och den andra dosen för att få ett skydd. Samma dosering gäller för barn och vuxna. Vid graviditet bör vaccinatören bör överväga risker och fördelar och endast vaccinera om risken är hög. Vaccination ska inte ges vid en infektion med feber. Om man vill vaccinera sig mot TBE kan man vända sig till sin vårdcentral eller en vaccinationsmottagning.

Även små barn kan vaccineras mot TBE

TBE hos barn kan vara både vanligare och allvarligare än vad man tidigare har trott, enligt ny kunskap och studier som gjorts bland annat i Sverige. Därför ändrade Smittskyddsinstitutet (SMI) sina råd och rekommenderar nu vaccination från ett års ålder.
Mikael Sundin, barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och som även forskar på TBE och barn uttalade sig så sent som förra året om att det är fyra gånger vanligare med borrelia hos barn i förskoleåldern jämfört med äldre och vuxna.

Mikael Sundin menar att svenskarna behöver bli mer medvetna om riskerna med fästingburen smitta och även lära sig mer om fästingar. Det kan exempelvis vara bra att veta vilka områden fästingar är vanligt, lära sig hur de ser ut och vart de sätter sig på kroppen och överväga vaccinering mot TBE.

Så skyddar du dig mot fästingar

Det är viktigt att vara uppmärksam om du vistas i områden där det finns fästingar eller om du kommit hem efter att ha besökt ett sådant område om än för så kort tid. Det gäller såväl dig själv som barn och husdjur. Se alltid till att ha fästingplockare hemma och att känna igenom på din hud och, i det fall du har husdjur, djurens päls. Om du upptäcker en fästing, ta bort den så snabbt som möjligt.

  • Fästingkoll – vistas du i fästingtäta områden, gör en ”fästingkoll” på kropp och eventuella husdjur dagligen
  • Var noggrann – i vissa områden på kroppen är fästingarna mer vanligt förekommande. Kolla extra noga i knäveck, ljumskar, navel och där huden är tunn
  • Var snabb – ta bort fästingar som bitit sig fast så snabbt som möjligt med hjälp av lämpliga pincetter/fästingplockare
  • Klä dig rätt – i högt gräs så är det bra att ha heltäckande tröja och byxorna nedstoppade i stövlar
  • Håll extra koll – barn leker gärna på marken och i gräset och det ska de få göra. Men, kolla gärna igenom ditt barn lite extra om du vet att det kan finnas fästingar i området. Det gäller även om ni har besökt områden med mycket fästingar, håll koll även en period efter att ni kommit hem igen
  • Viktigt – Var uppmärksam på symtom och röda hudförändringar

Kontakta läkare om du är tveksam eller misstänker att du har fått ett fästingbett och är osäker på vad det innebär och hur du ska gå till väga.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: