Ange ditt sökord

Badtofflor i offentlig miljö hjälper till att hindra fotsvamp från att spridas. Foto: Shutterstock

Badtofflor i offentlig miljö hjälper till att hindra fotsvamp från att spridas. Foto: Shutterstock

 Rodnad, klåda och sprickor mellan tårna är vanliga symtom på fotsvamp. Foto: Shutterstock

Rodnad, klåda och sprickor mellan tårna är vanliga symtom på fotsvamp. Foto: Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 Vid fotsvamp kan huden bli torr och fjällande. Foto: Shutterstock

Vid fotsvamp kan huden bli torr och fjällande. Foto: Shutterstock

Allt om fotsvamp – se bilder och exempel

Fotsvamp är en relativt vanlig infektion och kan drabba de allra flesta. Du kan enkelt själv behandla och bli av med din fotsvamp, men det är viktigt att du börjar behandlingen i tid för att undvika att besvären förvärras.

Annons:

Obehandlad fotsvamp kan sprida sig till andra delar av kroppen och du riskerar även att smitta andra i din omgivning om du inte behandlar fotsvampen. Du hittar olika behandlingar mot fotsvamp receptfritt på apoteken.

Därför uppstår fotsvamp

Fotsvamp trivs och sprids lätt i fuktiga och varma miljöer som allmänna omklädningsrum, duschar och simhallar. Smittan sprids ofta då svampsporer från någon redan smittad fastnar och tas med på dina fötter. Sporerna kan sedan utvecklas till en svampinfektion om de får fäste i själva huden. Där ger den upphov till bland annat besvärlig klåda, sveda, hudfjällning och dålig lukt.

Täta, varma skor kan också vara en anledning till att man utvecklar eller får tillbaka redan behandlad fotsvamp. Miljön i skorna utgör en perfekt miljö för svampsporerna att leva vidare i.

Fotsvamp behöver behandlas för att försvinna, den försvinner inte av sig själv. Även om du blir av med din fotsvamp för tillfället finns det inga garantier för att den inte kommer tillbaka. De behandlingsmetoder som finns idag är dock effektiva och hjälper dig komma tillrätta med besvären om du har drabbats

Symtom vid fotsvamp

Symtombilden vid fotsvamp utvecklas ju längre du går med dina besvär. I ett inledande skede är det vanligt att huden mellan tårna (oftast mellan fjärde och femte tån) kliar, rodnar eller vätskar och spricker.

Har det gått en längre tid är det vanligt att uppleva att huden på dina fötter blir torr och fjällar, att huden upplevs som tjockare samt att den rodnar och flagnar. Ju längre du går med fotsvamp desto mer ökar risken att den sprider sig till naglarna (nagelsvamp), ljumskarna och även händerna.

Det föreligger en risk att fotsvamp förväxlas med andra hudåkommor som eksem och psoriasis, är du osäker bör du kontakta en läkare som kan utreda dina besvär vidare. I ett inledande skede, om du känner igen symtomen, går det dock bra att behandla med medel du själv skaffar på apotek. Kvarstår besvären efter genomförd behandling, eller om dina besvär upplevs som allvarliga eller om personen som drabbas är under 10 år bör du kontakta läkare oavsett.

Behandling vid fotsvamp

Det finns flera olika typer av behandlingar på apoteket, de allra flesta är receptfria. Dels finns det läkemedelsklassificerade medel i form av geler och krämer som dödar av svampen, men det finns idag även behandlingar som inte innehåller läkemedel , utan istället behandlar fotsvampen genom att justera pH-värdet i huden med hjälp av naturliga syror. På så vis skapas en miljö som gör att svampen inte kan överleva. De naturliga syrorna gör även att infekterad och skadad hud fjällas av samt stimulerar till en bra läkningsprocess. Fråga på ditt apotek så kan de hjälpa dig hitta den behandling som passar dig bäst.

Oberoende vilken behandlingsmetod du väljer för dina fötter är det viktigt att du fullföljer påbörjad behandling även om besvären minskar eller försvinner helt redan efter några dagars behandling.

Förebygga fotsvamp

Fotsvamp kan tyvärr lätt komma tillbaka efter man behandlat den. Därför är det viktigt att förebygga att drabbas första gången, eller att får tillbaka smittan efter att man behandlat en infektion – både för dig själv och inte minst för att motverka att man sprider smittan vidare då fotsvamp är väldigt smittsamt.

  • Om du vistas i allmänna utrymmen där du går barfota som gym, omklädningsrum, spa med mera använd badtofflor. Då minskar du risken att få fotsvamp eller att själv sprida fotsvamp vidare.
  • Försök i möjligaste mån använda luftiga strumpor och skor på fötterna. En tät sko eller strumpa ger upphov till en varm miljö där fotsvampen trivs. 
  • God fothygien är en nyckel till att förebygga fotsvamp. Byt strumpor dagligen och tvätta strumporna i minst 60 grader. Tänk på att tvätta fötterna noga även mellan tårna dagligen.
  • Använd gärna probiotiskt fotpuder på fötterna och i skorna dagligen. Detta absorberar fukt och dålig lukt samt skapar ett bra mikroklimat i skorna som gör att svampsporer inte trivs där. Finns på apotek.
  • Tänk extra på att under sommaren och i varmare klimat använda skor, sandaler och strumpor som andas.

Ta hand om din fotsvamp

Du kan bli av med din fotsvamp, det är ingen tvekan om den saken. Med de medel som finns kan du själv behandla i god tid. Om du inte behandlar finns det risk för att fotsvampen sprider sig och du kan behöva råd och hjälp från läkare att bli av med dina besvär. Fotsvampen blir dessutom svårare att bli av med ju längre den får vara ifred, därför är det viktigt att du tar hand om din fotsvamp i tid.

På apoteken hittar du medel som behandlar fotsvampen och om du frågar dig fram i sko- och klädesbutiker kan du få tips om luftigare skor och strumpor. Har du dessutom tofflor på dig när du är barfota i allmänna miljöer minskar du själv risken att du får fotsvamp eller drabbas igen.

Läs vår artikel om nagelsvamp.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: