Ange ditt sökord

Badhus är ett vanligt ställe där nagelsvamp kan smittas.  Foto: Getty Images

Badhus är ett vanligt ställe där nagelsvamp kan smittas. Foto: Getty Images

Stor okunskap kring smittsamhet av nagelsvamp

Även om nagelsvamp inte är farligt är infektionen ofta långvarig och besvärande. I en enkät med över 200 svarande visade det sig att det finns en viktig kunskapslucka kring denna vanliga åkomma. Den här artikeln går igenom viktiga saker att tänka på för att undvika att bli smittad av nagelsvamp.

Annons:

Vad är nagelsvamp?

Den typ av svampinfektioner som kan förekomma i slemhinnor orsakas ofta av en svamp som kan finnas naturligt på våra kroppar (Candida), men som överväxer på grund av obalans i hud-/slemhinnefloran. Den svamp som orsakar infektion på naglar och hud däremot, kommer ofta utifrån, från till exempel våta golv, handdukar, personer i vår närhet. Den är alltså smittsam och kan orsaka infektion om vi får den på oss i tillräckligt stor mängd. Om nageln dessutom är skadad får svampen lättare fäste. Den typen av svamp som orsakar nagelinfektion är en sorts trådsvamp som tillhör släktet Trichophyton.

Nagelsvamp är vanligast på tånaglarna, men det kan även förekomma på fingernaglarna.

Ofta långvariga besvär

Kroppens immunförsvar är väldigt bra på att läka vanliga infektioner, till exempel om det kommer in bakterier i ett sår eller om vi får ett virus i luftvägarna. Problemet med trådsvampsinfektioner på hud och naglar är att de är så ofarliga att immunförsvaret knappt bryr sig om dem. Det vill säga vi får inte så mycket hjälp från kroppen med att läka ut en infektion med nagelsvamp. Därför blir besvären ofta långdragna. I en nyligen genomförd enkät där närmare 150 personer med nagelsvamp svarade, hade nästan 80 procent haft infektionen i mer än ett år eller mer än fem år.

Nagelsvamp är inte farligt men kan vara kosmetiskt besvärande. Därför kan det vara bra att börja behandla nagelsvamp innan svampen hinner infektera hela nageln.

Nagelsvamp är smittsamt

Hälften av alla svarande visste inte att nagelsvamp kan sprida sig till andra delar av kroppen såsom fötterna. Förutom från naglar till omgivande hud kan svampen som ger infektion i huden, till exempel fotsvamp, i sin tur sprida sig till naglarna. En infekterad nagel kan smitta andra naglar runt om. Ofta är det alltså smart att behandla även huden runt om de påverkade naglarna vid behandling av nagelsvamp, samt att behandla redan bara ett fåtal naglar är infekterade.

För att undvika att bli smittad av nagelsvamp från omgivningen kan det vara bra att:

  • Ha badtofflor i badhus
  • Inte dela handduk med någon som har nagelsvamp eller fotsvamp

För att undvika att få fotsvamp som ökar risken att drabbas av nagelsvamp, via smittspridning, är det bra att hålla fötterna torra och inte hålla de instängda i trånga skor och strumpor.

Läs mer om nagelsvamp

Källa: Praktisk Medicin

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: