Ange ditt sökord

En låg MCH-/MCHC-nivå indikerar järnbrist eller anemi medan en hög MCH-nivå innebär för mycket hemoglobin. Foto: Shutterstock

En låg MCH-/MCHC-nivå indikerar järnbrist eller anemi medan en hög MCH-nivå innebär för mycket hemoglobin. Foto: Shutterstock

MCH/MCHC

Hemoglobin är proteinmolekylen i röda blodkroppar som transporterar syre från lungorna till kroppens vävnader och för tillbaka koldioxid till lungorna.

Annons:

Hemoglobin har också en viktig uppgift när det gäller att se till att de röda blodkropparna behåller sin runda form, som gör att de obehindrat kan flyta genom blodådrorna.

MCH/MCHC

För att kroppen ska syresättas på rätt sätt ska fungera bör hemoglobinhalten i brodkropparna vara på en lämplig nivå.

MCH- och MCHC-testet är ett test av den genomsnittliga vikten av hemoglobin inuti de röda blodkropparna.

Om jag har avvikande nivåer, vad innebär det?

En låg MCH-/MCHC-nivå indikerar järnbrist eller anemi medan en hög MCH-nivå innebär för mycket hemoglobin vilket i sin tur leder till otillräcklig tillgång på syre till blodet. En hög nivå indikerar makrocytisk anemi på grund av brist på folsyra eller vitamin B12 eller sköldkörtelproblem.

Alkoholism kan också höja MCH-/MCHC-nivåerna.

Vad gör jag om jag har avvikande nivåer?

Konsultera din läkare. Ytterligare provtagning är vanligen nödvändig för att diagnosticera orsakerna till de förändrade nivåerna.

 

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: