Ange ditt sökord

Annons:
Vi har fått ett liv och det är nu, vi har faktiskt bara nuet.  Foto: Shutterstock

Vi har fått ett liv och det är nu, vi har faktiskt bara nuet. Foto: Shutterstock

Marie-Louise Broth, samtalsterapeut och krönikör i tidningen Doktorn. Foto: Thomas Broth Jendervall

Marie-Louise Broth, samtalsterapeut och krönikör i tidningen Doktorn. Foto: Thomas Broth Jendervall

Krönika: Om konsten att njuta

Den senaste tiden har jag ägnat mig åt rogivande aktiviteter. Jag har provat yoga, mindfulness och härligt långa promenader. Jag har funderat på vad det är som ibland hindrar oss från att leva fullt ut och konstaterar att det inte alltid är omgivningen utan kanske snarare vår egen inre kritiker som är orsaken. Den insikten kan hjälpa oss att må bra för plötsligt promenerar vi för att vi vet att det gör oss gott.

Annons:

Vi tar saker i vårat eget tempo och får på så vis igång vår egen energi. Vi kan samtidigt ge oss tid att gå igenom vår egen livssituation och de utmaningar vi kanske står inför och reflektera kring dessa. En lång promenad gör i ofta underverk med mitt humör, särskilt promenader tidigt på morgonen som ger lust och kraft att ta sig an den kommande dagen.

Det är lätt att enbart fokusera på antal brända kalorier och ökad förbränning. I vår strävan att bli effektiva blir vi för effektiva och rogivande aktiviteter kanske rentutav känns som ett tidsslöseri. Syftet kanske blir att det ska se bra ut, och inte vara bra. Målbilden många av oss har kanske inte ens är realistisk, utan något som har skapats ur en låg självkänsla. Fram växer ett ideal som kanske inte alls egentligen är representativt för den du är idag. Att leva länge i skuggan av sig själv leder lätt till att vi gömmer oss, döljer oss och går miste om möjligheten att njuta av livet och de vi egentligen är. Men det är svårt att kämpa med en känsla av att inte vara tillräcklig, ens för sig själv.

Kampen är ofta en inre kamp som är osynlig för omgivningen, kampen att få tillbaka självkänslan och känslan av att helt enkelt duga. Det kan handla om allt från karriär och utseende till relationer och andra prestationer. Idag lever många i en värld där vi ständigt påminns om vad vi tror är ”ett perfekt liv”. Jag och du blir ständigt matade med ideal om hur vi ska leva hälsosamt, hur vi ska se ut och många gånger hur vi också förväntas förändra det liv vi inte är nöjda med. På ytan. Då är det lätt att glömma insidan och att känna att man faktiskt duger för den man är, i den situation man är. Här spelar också tidigare erfarenheter en stor roll. Då blir det viktigt vilka vi har omkring oss som kan fungera som stöd, tröst och också lust och inspiration. Alla går igenom kriser någon gång och om vi kämpar oss igenom en kris kan vi lära oss saker som hjälper oss, och som kan ge oss verktyg för framtiden.

Nu är det en ljusare årstid med stor chans för sol, ljus och värme. Vackra morgonstunder då solen sakta tvingar bort nattens dimma. Förhoppningsvis kan vi se fram emot många ljumma och ljusa kvällar. Med familj, vänner, den du älskar eller helt enkelt bara med dig själv som sällskap. Njut av allt detta. Vi har fått ett liv och det är nu, vi har faktiskt bara nuet. Titta dig omkring – vad har du att vara tacksam för? Lyckan för mig ligger i de små stunderna i livet och om vi lyfter blicken från vad alla andra har, gör och är och istället fokuserar på att vi duger som vi är och uppskattar det vi har – så ökar chansen att få uppleva allt härligt livet har att erbjuda. Själv har jag försett mig med en rymlig mental koffert. Där ska jag samla på mig alla sommarens härliga stunder till de dagar jag behöver de som mest.

Önskar dig en lång skön sommar med många njutstunder, för det är du värd.

Annons:

Marie-Louise Broth är socionom och cert. handledare. Hon 

har även fokus på frågor kring medberoende och leder

grupper för personer som är närstående till någon med beroende eller psykisk ohälsa. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: