Ange ditt sökord

Studien visade att lingon stoppar de negativa effekterna av fet kost. Foto: Shutterstock

Studien visade att lingon stoppar de negativa effekterna av fet kost. Foto: Shutterstock

Lingon mot fetma

Att lägga till lingon till en annars fet kost kan visa sig ge lägre vikt och bättre blodsocker.

Annons:

Det visar en ny studie från Antidiabetic Food Centre vid Lund Universitet.

Skyddade mot viktuppgång

I  studien användes en typ av möss vars fetma motsvarar människor med övervikt och risk för diabetes. Medan en del av mössen åt en lågfettskost fick de flesta en kost med mycket fett. Därefter delade man in mössen i grupper där alla utom en fick äta bär som tillskott till den feta kosten.

Mössen som fick lingon var inte feta, de hade lägre blodsocker och det var inte lika insulinresistenta och de hade lägre inflammation i kroppen. 

Flera olika bär

Man studerade inte bara lingon utan även blåbär, ahllon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acai (bär från Brasilien).

Lovisa Heyman, molekylärbilog och doktorand säger till Sveriges radio att även om man tänkte att blåbär och svartvinbär skulle ha liknande effekt var just resultatet med lingonen något nytt. Även om blåbär och svarta vinbär också hade effekt var resultatet enligt forskarna tydligast när det kom till lingon.

Vidare studier

Nu vill man gå vidare och testa om resultaten går att upprepa på människor och man planerar också att göra en humanstudie.

Först och främst vill forskarna ta reda på vilka specifika ämnen eller kombinationer av ämnen som gör att lingonen så tydligt lindrade effekterna av fet kost.

Källa: Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: