Ange ditt sökord

Även om sommaren och solen ger många tillfällen att dricka, och är en tid för njutning, är det ändå viktigt att man håller koll. Foto: Shutterstock

Även om sommaren och solen ger många tillfällen att dricka, och är en tid för njutning, är det ändå viktigt att man håller koll. Foto: Shutterstock

Sol och alkohol går hand i hand – med värmen ökar vardagsdrickandet

Det är allmänt känt att vi dricker mer under sommaren och semestern, något som även bekräftas i undersökningar. Det går bra att njuta men samtidigt är det viktigt att hålla koll på hur mycket du dricker och även kunna identifiera eventuell överdriven alkoholkonsumtion.

Annons:

Det menar bland annat IQ-initiativet, ett dotterbolag till Systembolaget och som arbetar för ett hälsosamt drickande.

Känner igen ökningen

På IQ konstaterar man att man känner igen ökningen av vardagsdrickandet i värmen och under semestertider.

I rapporter och undersökningar har man under flera år kunnat påvisa att folk dricker mer under sommarhalvåret. En bidragande orsak är att värmen gör att det blir lite ”lördag hela veckan”, menar IQ.

Viktigt att hålla koll

Även om sommaren och solen ger många tillfällen att dricka, och är en tid för njutning, är det ändå viktigt att man håller koll. Drickandet kan smyga sig på i och med att man helt plötsligt intar alkoholhaltiga drycker flera gånger i veckan så då är det bra att veta hur du ska förhålla dig till drickandet.

Ett sätt är att under en vanlig sommarvecka skriva ner hur mycket du dricker på en vecka. Utifrån det kan du se om det går att betrakta som överdriven alkoholkonsumtion. Att unna sig ett glas en vardag är det inget fel i, men två dagar i rad kanske inte är lika bra menar man på IQ.

Alkohol påverkar många saker

Alkohol påverkar kroppen vilket blir särskilt tydligt i sommarvärmen. Alkohol påverkar sömnen, konditionen men också hur vi presterar. Det betyder inte att du som väljer att inte dricka behöver isolera dig, du kan dricka alkoholfritt och utbudet på alkoholfritt är idag riktigt brett. Eller så väljer du att bara hänga med utan att dricka något alls.

Om du märker att du tappar omdömet eller om du känner att du dricker för mycket, antingen bestäm dig innan hur många glas du ska dricka och håll dig till det eller låt bli att dricka överhuvudtaget. Det är inget fel i det, det viktigaste är att du inte under sommaren och semestern skaffar dig vanor som du inte kan bryta.

Fakta

Om du vill se hur riskfyllt ditt drickande är finns IQs test Alkoholprofilen här. Om du eller någon du känner har ett riskfyllt drickande kan du ringa Alkohollinjen på 020-84 44 48.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: