Ange ditt sökord

Nästan alla kvinnor drabbas någon eller några gånger i livet av svampinfektion i underlivet eller av annan bakteriell obalans.  Foto: Shutterstock

Nästan alla kvinnor drabbas någon eller några gånger i livet av svampinfektion i underlivet eller av annan bakteriell obalans. Foto: Shutterstock

Svamp i underlivet eller bakteriell obalans – orsak, symtom och behandling

Besvärligt och kanske lite pinsamt att prata om men helt ofarligt. De flesta kvinnor får det någon gång – svamp i underlivet.  Lika vanligt är det att klådan eller flytningen beror på en rubbning i slidans bakteriebalans. Båda problemen är lättbehandlade.

Annons:

Svamp finns inte bara överallt i naturen utan även på och i våra kroppar, till exempel i magtarmkanalen, på huden och i slidan. För det mesta märker vi inte av dem men om kroppens immunförsvar av någon anledning försvagas – exempelvis efter en antibiotikakur – kan det uppstå en obalans som gör att mängden svamp ökar och ger oss olika besvär.

Nästan alla kvinnor drabbas

Nästan alla kvinnor drabbas någon eller några gånger i livet av svampinfektion i underlivet eller av annan bakteriell obalans. Detta känns förstås besvärligt, obehagligt och kanske också lite pinsamt att prata om. En tröst är dock att det inte bara är väldigt vanligt utan också helt ofarligt och väldigt lätt att behandla.

Ingen av diagnoserna betraktas heller som någon könssjukdom och man riskerar inte, som en del tror, att bli steril av en sådan infektion.

Svamp eller bakteriell obalans?

Bakteriell obalans eller svampinfektion kan inträffa i alla åldrar och det kan vara svårt att skilja de båda tillstånden åt eftersom symtomen liknar varandra. Första gången du märker av besvären kan det därför vara bra att söka läkare för att konstatera om du har fått en svampinfektion eller om det kanske rör sig om bakteriell obalans.

Svampinfektion i underlivet drabbar ungefär tre av fyra kvinnor någon gång i livet. Antalet kvinnor som får återkommande svampinfektioner ökar. Det är ett ofarligt tillstånd som i många fall går över av sig själv.

Orsaker till svamp i underlivet

Det finns många olika förklaringar till svampinfektion i underlivet som till exempel långvarig och oregelbunden menstruation, intensiv tvättning av underlivet, hormonförändringar (vid exempelvis graviditet), diabetes och nedsatt immunförsvar – det senare är vanligt efter exempelvis en antibiotikabehandling. Förutom de ”elaka” bakterier som avses behandlas med antibiotika slås nämligen de nyttiga mjölksyrebakterierna också ut. Det leder till en obalans i slidans bakterieflora vilket kan ge svampen fäste.

Hos ett fåtal kvinnor återkommer infektionerna med täta mellanrum till exempel efter samlag eller i samband med menstruation. Även p-piller eller spiral tycks kunna öka risken för svampinfektion. Den som blir infekterad oftare än fyra gånger om året bör kontakta en vårdcentral eller gynekolog för att få hjälp.

Symtom vid svamp i underlivet

Vanliga symtom på svampinfektion är intensiv klåda, rodnad, sveda och ibland gulvita, luktfria flytningar. Svampsporer kan överföras vid samlag. Däremot är det inte säkert att detta utvecklas till en infektion. Bakteriell obalans, även kallad bakteriell vaginos, kan kvinnor i alla åldrar drabbas av. Den exakta orsaken är inte känd. Man vet inte om det beror på en infektion eller om det är en förändrad miljö i slidan som påverkar den naturliga balansen. Vid överdriven hygien, antibiotikabehandling eller vid utdragen menstruation kan det uppstå en obalans. Trånga byxor, stringtrosor och starkt parfymerade tvålar kan också påverka negativt.

För att minska risken för bakteriell obalans är ett gott råd att hellre tvätta underlivet med barnolja än med tvål. Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är en illaluktande flytning där lukten påminner om dålig fisk. Lukten märks särskilt vid mens och efter samlag. Flytningen är tunn och grågul till färgen. Även klåda och sveda kan förekomma vid kraftiga besvär.

Receptfria produkter mot svampinfektion

Trots att svampinfektion är helt ofarligt är det förstås besvärligt med klådan och svedan. Symtomen kan försvinna av sig själva och då behöver man förstås inte göra någonting. Den som har haft svampinfektion tidigare och känner igen symtomen kan så snart besvären uppstår behandla sig själv med de receptfria egenvårdsprodukter som finns på apoteken. Nästan alla blir bra av dessa.

Om inte symtomen blir bättre efter tre dagar eller om de återkommer inom ett halvår kan ett läkarbesök vara att rekommendera liksom om det är första gången du får sådana besvär. Det finns receptbelagda preparat som doktorn kan förskriva.

Så vet du om du har en svampinfektion – viktigt med behandling

En gynekolog kan vid en undersökning tydligt se om det är en svampinfektion. Vid en sådan är slemhinnorna sköra och irriterade både kring slidöppningen och på blygdläpparna samt bak mot ändtarmsöppningen. Även inne i slidan är slemhinnorna rödare än normalt. Så många som 77 procent av de kvinnor som får underlivssvamp har detta både inne i slidan och kring mynningen.

För att inte infektionen ska komma tillbaka är det därför viktigt att behandla både den inre och yttre infektionen med speciella svampdödande medel. Dessa appliceras ofta lokalt där infektionen finns och flera produkter har både en vaginaltablett som engångsdos samt en salva för den yttre behandlingen.

Balanserad bakteriebalans

Vid en svampinfektion minskar ofta antalet ”snälla” mjölksyrabakterier som normalt förekommer i slidans bakterieflora. För att ge en ”hjälpande hand” kan det vara bra att välja en produkt som både har en lokalt svampdödande effekt och samtidigt tillför nya mjölksyrabakterier för att upprätthålla och stabilisera den lokala bakteriebalansen. Att den lokala bakteriebalansen stabiliseras ökar också effekten av det svampdödande medlet.

Salva innehållande mjölksyra kan också användas som behandling vid bakteriell obalans, fråga på apoteket. Den som är gravid eller ammar bör alltid fråga på ett apotek vilket läkemedel man kan använda.

Annons:

Källor:

1177 

Läs även

Krämig quinoasallad
7 juli, 2020 Mat & Vitaminer

Krämig quinoasallad

Vegetarisk rätt som passar alla som lider av mag-tarmsj...

Testa din kunskap om infektioner och antibiotika!

Testa din kunskap om infektioner och antibiotika!

Vet du orsaken till varför unga kvinnor med urinvägsinf...

Annons:
Cecilia lever med hereditärt angioödem (HAE): “Mitt liv förändrades efter attacken”
1 juli, 2020 Hud & Hår

Cecilia lever med hereditärt angioödem (HAE): “Mitt liv förändrades efter attacken”

Cecilia Grahn, 41, lever med hereditärt angioödem, HAE....

Recept för lyckad ledighet
1 juli, 2020 Bättre liv

Recept för lyckad ledighet

De flesta av oss ser fram emot en skön ledighet under s...

Komplikationer vid diabetes – så får du bättre koll på ditt målvärde
29 juni, 2020 Diabetes

Komplikationer vid diabetes – så får du bättre koll på ditt målvärde

Ett liv med diabetes handlar om att ta kontroll, kontro...

Näringswiki lanseras – informationssida om näringsämnen i kost och tillskott
25 juni, 2020 Mat & Vitaminer

Näringswiki lanseras – informationssida om näringsämnen i kost och tillskott

Branschorganisationen Svensk Egenvård har skapat en ny ...

Vanligaste symtomen vid covid-19

Vanligaste symtomen vid covid-19

Vissa människor som har covid-19 får inga symtom. De fl...

Läkemedel mot alkoholism vid sexmissbruk
24 juni, 2020

Läkemedel mot alkoholism vid sexmissbruk

Man har testat ett läkemedel som används vid alkoholmis...

Annons:
Vegetarisk kost minskar risk för stroke
24 juni, 2020 Hjärta & Kärl

Vegetarisk kost minskar risk för stroke

Om man äter vegetarisk kost kan risken för stroke minsk...

Riskerna med e-cigaretter avslöjas
23 juni, 2020 Hjärta & Kärl

Riskerna med e-cigaretter avslöjas

Man har sett en oroväckande ökning av användande av e-c...

Träning kan förebygga var femte fall av njurcancer
18 juni, 2020 Cancer

Träning kan förebygga var femte fall av njurcancer

Fysisk aktivitet och träning kan förebygga cancer. Vart...

Annons:
Orsak till ALS-symtom avslöjad
16 juni, 2020

Orsak till ALS-symtom avslöjad

Världens yngsta patient avslöjade orsak till ALS-sympto...

Nytt vaccin med bättre effekt mot bältros
16 juni, 2020

Nytt vaccin med bättre effekt mot bältros

Vaccinutvecklingen har gått framåt. Med det nya bältros...

Bältros (Herpes zoster)
16 juni, 2020

Bältros (Herpes zoster)

Bältros, herpes zoster, är en vanlig virussjukdom som k...

Region Stockholm satsar 30 miljoner på förebyggande vård
16 juni, 2020

Region Stockholm satsar 30 miljoner på förebyggande vård

Region Stockholm har fattat ett unikt beslut om en ny, ...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq