Ange ditt sökord

Närmare 6 av 10 män uppgav att de ångrat sitt beteende mot andra när de varit berusade. Foto: Shutterstock

Närmare 6 av 10 män uppgav att de ångrat sitt beteende mot andra när de varit berusade. Foto: Shutterstock

Många drabbas negativt av passivt drickande

Passivt drickande, att utsättas för alkoholens effekter utan att själv vara den som dricker, är något som många drabbas negativt av. Det finns också skillnader mellan män och kvinnor.

Annons:

Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.

Påverkar folk i ens närhet

Alkoholproblem är inte bara ett problem för den som dricker, även människor i dess närhet påverkas negativt av drickandet. 

I undersökningen från Sifo, där man jämförde 20 olika drogers påverkan på användaren och andra, visade det sig att alkohol var den drog som hade störst total påverkan. Det var också den enda drogen där andrahandsskadorna var större än de direkta skadorna på användaren.

Kvinnor påverkas – män påverkar 

Totalt bland de som deltog i undersökningen var det 77 procent som svarade att de någon gång hade blivit negativt påverka av andras alkoholdrickande.

Juan-Pablo Roa, vd på IQ, säger i en kommentar till undersökningen att fler kvinnor än män uppger att de påverkats negativt av andras alkoholkonsumtion, medan fler män uppger att deras alkoholkonsumtion påverkat andra negativt. Något som han förenklat sammanfattar som att fler kvinnor påverkas medan fler män påverkar.

Över hälften har ångrat sitt beteende

Exempelvis uppgav 45 procent män och 34 procent kvinnor att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt. Närmare 6 av 10 män uppgav även att de ångrat sitt beteende mot andra när de varit berusade, motsvarande för kvinnor var cirka 2 av 10. Det visar att det finns skillnader mellan könen.

Sett över alla svaranden var det över hälften som uppgav att de ångrat hur de betett sig mot andra när de varit berusade.

Juan-Pablo Roa säger att det uppenbart är väldigt vanligt att berusade människor beter sig illa mot personer i sin omgivning och att det är beteenden som kan resultera i bråk, övergrepp och otrygghet. Han menar därför att vi borde prata om riskerna med passivt drickande på samma sätt som vi gör när det gäller passiv rökning. 

Fakta om undersökningen

Den riksrepresentativa undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av IQ under perioden 25-28 oktober 2016 bland 1500 personer (788 män och 712 kvinnor), 18 år och uppåt, via en webbpanel.

Annons:

Källor:

IQ

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: