Ange ditt sökord

Forskningsrapporten visar att ungefär var tredje barn i Europa mellan åldrarna sex till nio år lider av övervikt eller fetma. Foto: Shutterstock

Forskningsrapporten visar att ungefär var tredje barn i Europa mellan åldrarna sex till nio år lider av övervikt eller fetma. Foto: Shutterstock

Var tredje barn i Europa lider av övervikt eller fetma

Antalet barn som drabbas av övervikt och hälsoproblem till följd av övervikt ökar enligt en ny rapport som presenterats för Europarlamentet.

Annons:

Bakom rapporten står sammanlagt över 22 000 forskare och barnläkare och det är framförallt tre områden som de tar upp i sin rapport.

Tre fokusområden

De tre områden som forskarna har fokuserat på i rapporten är dels barns övervikt kopplat till vad och hur mycket man äter. Man har även valt att studera förekomsten av inflammatoriska tarmsjukdomar som kan drabba barnen till följd av vad de äter. Slutligen så har rapporten även fokuserat på ett tredje område, så kallad fettlever.

Den senare kan leda till att barn behöver levertransplantation längre fram i livet.

Var tredje barn lider av övervikt eller fetma

Forskningsrapporten visar att ungefär var tredje barn i Europa mellan åldrarna sex till nio år lider av övervikt eller fetma. I en kommentar säger Claude Marcus, professor och barnläkare vid Karolinska institutet, att det är en alarmerande siffra.

Samtidigt menar Cluade Marcus att det ger en bra bild att något måste göras inte bara på nationell nivå utan även på EU-nivå.

Åtgärder föreslås

I rapporten till Europaparlamentet föreslår man en rad åtgärder för att komma till rätta med problemet med ökad fetma och övervikt hos barn. Bland annat föreslås bättre insatser så att barnen redan i för- och grundskolan får kunskap om kost och vad som är bra och mindre bra att äta.

Samtidigt efterlyser Claude Marcus bättre politiska beslut och specialistvård för de barn som har behov av det.

Övervikt hos barn – ett hälsoproblem

Det är inte alltid lätt att tala om övervikt och fetma hos barn då det kan vara känsligt. Det finns särskilda BMI-skalor för barn, som då skiljer sig från den som används för vuxna. Om du är orolig för att ditt barn kan vara överviktigt eller lida av fetma så är en bra början att rådfråga barnläkare eller skolläkare. Med barn handlar det många gånger om att hela familjen kan behöva lägga om matvanorna för att man gemensamt ska få en mer hälsosam kosthållning.

Det är viktigt att komma ihåg att barn ofta kan få bukt med sin övervikt genom att både äta rätt och röra på sig. Ju tidigare insatser man som familj gör, desto bättre är förutsättningarna för att komma till rätta med den eventuella övervikten hos ditt barn. På så sätt förebygger man även sjukdomar som diabetes och hjärt- kärlsjukdom nu och i framtiden.

Annons:

Källor:

Sveriges Radio, referens: United European Gastroenterology. UEGEU Affairs. Paediatric Digestive Health Across Europe. Early Nutrition, Liver Disease and Inflammatory Bowel Disease.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: