Ange ditt sökord

Med den nya typen av alkoholtest kan du snabbt avgöra om du är redo att köra men ansvaret är alltid ditt och är du osäker, låt bilen stå. Foto: Shutterstock

Med den nya typen av alkoholtest kan du snabbt avgöra om du är redo att köra men ansvaret är alltid ditt och är du osäker, låt bilen stå. Foto: Shutterstock

Promilless är utvecklad och produceras i Finland och är den första produkten i sitt slag för konsumenter. Foto: Shutterstock

Promilless är utvecklad och produceras i Finland och är den första produkten i sitt slag för konsumenter. Foto: Shutterstock

Ny alkoholmätare ska ge enklare bedömningar

Osäker på om du kan sätta dig bakom ratten? Nu kommer en ny typ av alkoholmätare, ett alkoholtest som visar resultatet inom två minuter och ska ge enklare bedömningar än de mer traditionella mätarna.

Annons:

Promilless har utvecklats i Finland där den även produceras och är den första produkten i sitt slag för konsumenter. Alkoholmätaren, som ryms i plåboken, består av två testremsor som efter kontakt med saliv indikerar om man är över eller under 0,2 promille.

Stort intresse för alkoholmätare

Intresset för självtester är stort och alkoholmätare är inget undantag. Främst finns det alkoholmätare men den växande marknaden har gjort att ett finskt företag med svensk distributör nu har tagit fram en produkt, en form av remsa som man lägger på tungan.

Inom två minuter får man indikation på om värdet ligger under eller över 0,2vilket är även är gränsen för rattfylleri. Anledningen till att man har satt gränsen just där är att företaget med hjälp av externa och oberoende parter har genomfört marknadsundersökning där man konstaterat att konsumenternas önskemål för gränsvärde är 0,2 ‰. Ett gränsvärde som man bedömer hjälper ansvarsfulla konsumenter att ta ansvarsfulla beslut.

Enklare än ett utandningsprov

Alkoholkoncentrationen är densamma i blodet som i saliven vilket gör de nya testremsorna pålitliga och enkla att använda om man använder dom rätt, konstaterar Denise Luxenburg Stuibergen, vd för den svenska distributören FindOut Diagnostic.

– Polisen använder Dräger, vilket är ett ganska kostsamt instrumentet för utandningsprov. Detektering av alkohol genom saliv baseras på allmänt kända och tillgängliga biokemiska reaktioner. Korrelationen mellan alkoholkoncentration i blod och saliv är densamma. Till skillnad från utandningstester behöver Promilless inte kalibreras och Vid korrekt användning är produkterna mycket pålitliga. Produkten har en självkontrollerande funktion som tagits fram och patenterats. Denna funktion kontrollerar varje gång testet används att testremsan fungerar och att resultatet är pålitligt. På detta sätt kan missvisande resultat förhindras vid till exempel inkorrekt förvaring av testet eller användning av testet efter utgångsdatumet, säger Denise Luxenburg Stuibergen.

Man har även valt att låta Promilless genomgå en klinisk studie i samarbete med Medfiles Oy, ett finländskt forskningsbolag. Studien utfördes av ett oberoende och utomstående laboratorium med försökspersoner som fick testa alkoholkoncentrationen i blodet. Resultaten från Promilless jämfördes med blodprover och resultat från alkomätare som används av myndigheter.

Varför ska jag använda en alkoholtestare?

Alla tillverkare av alkoholtestare är överens om att produkterna inte är menade att uppmuntra till gränslöst drickande utan är tänkta som en fingervisning för den ansvarige drickaren om man bör sätta sig bakom ratten exempelvis. Det är fortfarande upp till dig huruvida du väljer att köra bil och oavsett resultat så är du själv ansvarig om testet skulle ha visat fel.

– Vi uppmuntrar folk att kontrollera att man kan köra innan man gör det. Man kan välja att använda produkten exempelvis om man vill säkerställa att man är körduglig, efter en middag då du vill se om du kan ta bilen hem, på morgonen efter och framförallt runt högtider då alkohol står i fokus i många fall, som midsommar, mellandagarna, påsk och så vidare. Vi vill dock betona att om användaren upplever sin körförmåga som försämrad så ska denna inte köra, oavsett testresultat, eftersom det finns fler faktorer utöver alkohol som påverkar ens körförmåga. Själv har jag alltid med mig en förpackning i plånboken för när jag eller någon i min närhet skulle tänkas behöva testa sin körförmåga, säger Denise Luxenburg Stuibergen.

Positivt gensvar

Produkten har fått ett positivt gensvar när man har visat upp den på mässor och mycket av fokusen har legat på att många uppfattar alkoholtestaren som lättanvänd och att designen gör den smart och smidig att ha med sig överallt.

– Just nu finns produkten endast att köpa online men inom kort finns den tillgänglig i fysiska butiker och på apotek. Vi håller även på att undersöka hur vi kan byta material på testremsorna från plast till kartong vilket gör den ännu mer positivt ur miljösynpunkt, säger Denise Luxenburg Stuibergen.

Så säger lagen

Rattfylleri är när en person kör ett motordrivet fordon med minst 0,2 promille alkohol i blodet eller har narkotika i blodet. Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse. Rattfylleri innebär att en person som kör ett motordrivet fordon:

  • har minst 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften har narkotiskt ämne i blodet (gäller ej om substansen använts enligt läkarordination)är så påverkad av alkohol eller annat medel att personen inte kan köra på ett betryggande sätt.

För sjöfylleri gäller under vissa förutsättningar samma promillegräns som för rattfylleri.

Grovt rattfylleri innebär att en person som kör ett motordrivet fordon:

  • har minst 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften
  • är avsevärt påverkad av alkohol eller annat medel.
  • kör på ett sånt sätt att det innebär påtaglig fara för trafiksäkerheten.

Vad är straffet för ratt- och sjöfylleri?

  • Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Dessutom återkallas i normalfallet körkortet under 12 månader. Om det finns försvårande omständigheter kan spärrtiden bli längre.
  • Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 24 månader. Grovt rattfylleri i kombination med grovt vållande till annans död kan ge upp till åtta års fängelse.
  • Straffet för sjöfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader.
  • Straffet för grovt sjöfylleri är fängelse i högst två år.
Annons:

Källor:

Trafikverket, promilless.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: