Ange ditt sökord

Inte sällan får Bris frågor från ungdomar om hur man hanterar grupptrycket och säger nej till alkohol utan att hamna utanför. Foto: Shutterstock

Inte sällan får Bris frågor från ungdomar om hur man hanterar grupptrycket och säger nej till alkohol utan att hamna utanför. Foto: Shutterstock

Så pratar du med barn om alkohol inför Valborg – viktiga råd för vuxna

För många ungdomar innebär Valborg alkoholdebuten och såväl vuxna som barn kan känna en oro och fundera på hur det ska bli och vad det innebär. Därför är det viktigt att samtala med barn och unga om just alkohol.

Annons:

För att hjälpa föräldrar på traven har Barnens rätt i samhället, Bris, samlat fem tips på hur du kan prata med barn om alkohol inför Valborg.

Rädsla att vara utanför

I samhället i stort kan grupptrycket ibland vara avgörande för vilka beslut vi tar och bland ungdomar är det ofta mer regel än undantag. Därför undrar många ungodmar enligt Bris vad som händer om de väljer att inte dricka alkohol, om de kommer att bli utanför och vad det innebär. De vill också ha hjälp och råd kring hur de ska säga nej och låta bli.

– Vi vet att Valborg är en helg då många unga dricker för första gången. Det kan ofta handla om grupptryck, och en önskan om att passa in, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Oro inför att prata med föräldrarna

Ungdomarna har också en oro inför att prata med sina föräldrar. Bland annat kan det handla om en rädsla för hur föräldrarna ska reagera om de får reda på om man har druckit, att de ska bli arga eller att man ska bli bestraffad.

– Som vuxen är det viktigt att både våga fråga om alkohol och visa att du finns där oavsett vad som händer. Framför allt är det viktigt att prata med sitt barn utan att skuldbelägga, säger Magnus Jägerskog.

I dagarna efter Valborg brukar unga kontakta Bris för att prata om sådant som hänt som de funderar kring och vill prata med en vuxen om.

– Det kan handla om att de känner att de druckit för mycket och gjort något som de ångrar, att de hamnat i konflikter med kompisar, eller i värsta fall att de utsatts för övergrepp eller våld, säger Magnus Jägerskog.

Bris fem tips till vuxna inför Valborg

Bris har samlat fem tips som kan hjälpa dig som vuxen att samtala om alkohol med barn. Om du tycker det är svårt att prata med ditt barn om alkohol, ta gärna hjälp av någon annan vuxen i din närhet, exempelvis en annan förälder. Du kan även ringa Bris vuxentelefon om barn.

Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid.

Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.

Hjälp ditt barn att säga nej – för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till, ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.

Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.

Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol på Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Fakta Bris vuxentelefon

Vuxentelefonen har öppet måndag till fredag kl 9-12 och nås på telefonnummer 0771-50 50 50.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: