Ange ditt sökord

Alkohol vid amning kontroversiellt

Alkohol vid amning kontroversiellt

Tidigare i våras kom Livsmedelsverket ut med en revidering av samtliga kostråd till gravida och ammande, även gällande alkohol. Efter en remissperiod publicerades den reviderade versionen av Livsmedelsverkets allmänna råd kring kost och det är den som nu har vållat debatt.

Annons:

I en formulering säger man nämligen att “alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten”.

Och det är här åsikterna går isär då majoriteten av Sverige barnmorskor och distriktssköterskor enligt en undersökning som Sverige Radio har genomfört förespråkar nolltolerans vid amning. Detta trots de nya råden.

Fel signaler

I undersökningen svarade åtta av tio att de rekommenderade nolltorelas och dessutom var starkt kritiska mot de nya råden från Livsmedelsverket. Man menar bland annat på att den nya formuleringen är “olycklig” och att det känns som “onödig marknadsföring”. 

Många menar på att om man dricker lite blir det lätt mer och att det faktum att en del får ändrat beteende i samband med alkohol är något man bör ta med i beräkningarna. 

Ger inte en helhetsbild

En annan invändning är att även om Livsmedelsverket nu går ut med budskapet att det inte finns någon medicinsk risk att dricka ett till två glas vin en till två gånger i veckan så finns det andra aspekter som man anser inte tas upp.

Till Sveriges Radio säger exempelvis barnmorskan Carina Eidergren från Mullsjö att “risken är att man inte är lika skärpt och inte uppfattar barnets signaler på det sättet man ska”. Hon tycker därför att Livsmedelsverket förmedlar en onyanserad av alkohol i samband med amning.

Samtal

I kölvattnet av huvuddebatten har det även uppstått en diskussion mellan nyblivna mammor och vårdpersonal. Detta då vissa inom vården helt enkelt inte alls förmedlar den information Livsmedelsverket nu gått ut med. 

Nyblivna mammor tycker att att de själva bör ges möjligheten att bilda sig en uppfattning och därför måste ha den information och de råd som är aktuella för att sedan ta ställning till bland annat alkohol. 

Sveriges Radio skriver trots det att de flesta som arbetar med nyblivna mödrar ändå på något sätt förmedlar den nya informationen och de reviderade råden till de nyblivna föräldrarna.

 —

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: