Ange ditt sökord

Många ungdomar alkoholdebuterar under högtider. Våga prata med din tonåring om alkohol! Foto: Shutterstock

Många ungdomar alkoholdebuterar under högtider. Våga prata med din tonåring om alkohol! Foto: Shutterstock

Våga prata alkohol med din tonåring

Många ungdomar gör sin alkoholdebut under någon av årets alla högtider. Men tvärtemot vad många kanske tror har alkoholdrickandet bland ungdomar faktiskt minskat de senaste åren.

Annons:

Enligt siffror från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) är det i dag färre elever i årskurs nio som har druckit alkohol än vad det var tidigare, både jämfört med tidigare generationer och under de senaste åren. 

Majoritet av niondeklassarna har inte testat alkohol

Cirka 46 procent av niondeklassarna har under det senaste året druckit alkohol, vilket är den lägsta siffran sedan i början av 1970-talet. Då drack 90 procent av flickorna och 91 procent av pojkarna i årskurs nio.

Magnus Jägerskog, VD på IQ-initiativet som är ett dotterbolag till Systembolaget, berättar för Sveriges Radio att många föräldrar tror att deras barn dricker som de själva gjorde när de var unga. Men så är alltså inte fallet.

Attitydförändring kring alkohol

Anledningen till att alkoholkonsumtionen bland unga har minskat är delvis för att föräldrar har blivit mer restriktiva och säger nej till att köpa ut. Det är en stor förändring som har skett de senaste tio åren, säger Håkan Leifman på CAN.

Andra faktorer till minskade alkoholvanor tror Håkan Leifman är den tränings- och hälsomedvetna trenden som råder. Ungdomar har också andra intressen i dag och det anses helt enkelt inte lika häftigt att dricka och bli full längre.

Finns flera sätt att få tag på alkohol

Däremot går det inte att bortse från att många alkoholdebuterar under högtider. Även om langning från föräldrar har minskat så får ungdomar tag i alkohol från äldre pojk- eller flickvänner, kompisar, syskon och så vidare. 

Det har också blivit vanligare att använda sig av sociala medier för att komma i kontakt med någon som kan köpa ut.

Tips till dig som förälder

Som förälder är det viktigt att föra ämnet på tal, även om det kan kännas svårt. Som en hjälp på traven har IQ tagit fram Tonårsparlören, som är en bra guide att utgå ifrån. Den innehåller fakta och tips på hur diskussionerna kring alkohol kan se ut mellan barn och förälder.

Tonårsparlören är ett häfte som kommer direkt hem i brevlådan till alla hushåll med barn i årskurs 7. Du kan också ladda ner häftet på www.tonarsparloren.se eller beställa till självkostnadspris.

Några tänkvärda punkter till dig som föräldrar:

  • Prata med ditt barn om alkohol.
  • Förklara att du är orolig för vad som kan hända.
  • Föregå med gott exempel, ditt eget förhållande till alkohol påverkar även ditt barn.
  • Köp inte ut alkohol, informera äldre syskon att det även gäller dem.
  • Var intresserad, lyssna och visa att du bryr dig om ditt barns planer.
  • Håll kontakt med barnet de kvällar du vet att det är fest och var själv nåbar via telefon.
  • Sätt upp regler kring vad som gäller.
  • Kom överens med andra föräldrar om gemensamma riktlinjer.
 
Annons:

Källor:

SVT Nyheter, Systembolaget, Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: