Ange ditt sökord

Måttligt med alkohol påverkar inte fettlever

Måttligt med alkohol påverkar inte fettlever

Forskare har upptäckt att övervikt och insulinresistens kan innebära en större risk för att drabbas av fettlever än alkohol.

Annons:

Det är en ny studie vid Linköpings universitet som visar att övervikt innebär större risk för fettlever än som tidigare varit känt. Även insulinresistens är en riskfaktor. Fettlever kan leda till skrumplever och är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden.

Alkohol, övervikt, insulinresistens och fettlever

Att alkohol kan ligga bakom fettlever är inget nytt, däremot har ny forskning visat att övervikt och insulinresistens också kan orsaka fettlever. De två sistnämnda är dessutom starkt förknippade med diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom.

Många som har drabbats av fettlever har uppmanats att avstå från alkohol eftersom den gängse uppfattningen har vari att drygt ett halvt glas vin (kvinnor) respektive ett glas vin (män) om dagen kan orsaka fettlever. Man har även utgått från att en förvärring av sjukdom är ett direkt resultat av att man ändå har druckit alkohol.

Alkohol minskar risker

Forskarna bakom studien, Fredrik Nyström och Stergios Kechagias, som publicerades i Annals of Medicin jobbar till vardags på Linköpings universitet. I den nu publicerade studien deltog 44 personer som antingen avstod helt från alkohol eller drack ett glas rödvin (kvinnor) eller två glas rödvin (män) om dagen.

Man undersökte deltagarna före och efter försöket och upptäckte att mängden fett i levern berodde på insulinresistens och att den inte påverkades av om deltagarna hade druckit alkohol eller ej. Vad man däremot kunde se var att det farliga kolesterolet LDL hade minskat med 16 procent hos dem som hade druckit rödvin jämfört med dem som inte hade druckit något alls. En av forskarna, Fredrik Nyström, professor i internmedicin, uttalar sig såhär om studien: ”Det finns ett starkt samband mellan måttligt intag av alkohol och minskad risk för hjärt-kärlsjukdom”.

Studieresultatet kan alltså leda till en ny och uppdaterad syn på patienter med fettlever och orsakerna bakom – vilket kan glädja en hel del då ungefär var fjärde svensk har fettlever.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: