Ange ditt sökord

Vardagsdrickandet har blivit allt mer accepterat hos kvinnor över 45 år visar en årlig undersökning från organisationen IQ. Foto: Shutterstock

Vardagsdrickandet har blivit allt mer accepterat hos kvinnor över 45 år visar en årlig undersökning från organisationen IQ. Foto: Shutterstock

Vardagsdrickandet allt mer accepterat hos kvinnor över fyrtio

Svenskarnas syn på alkohol blir allt mer tillåtande och särskilt en grupp sticker ut när det kommer till förändrad attityd gentemot alkohol.

Annons:

Det visar organisationen IQ:s årliga undersökning Alkoholindex.

Markant ökning

Undersökningen visar att det finns en generell förändring när det kommer till svenskarnas syn på alkohol. Förändringen tyder på att vi blir allt mer tillåtande jämfört med tidigare år.

En grupp som särskilt sticker ut är kvinnor i åldern 45-59 år. Där är förändringen markant, menar IQ, som konstaterar att den ökade acceptansen inte minst gäller vardagsdrickandet. När det kommer till vardagsdrickande har kvinnor i åldern 45 år och uppåt en betydligt mer liberal syn än övriga.

Mindre tabu

Till TT säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, att en anledning till att acceptansen har ökat är att det inte längre är lika tabubelagt för kvinnor att dricka. Den förändringen i kombination med en mer tillåtande attityd och bättre privatekonomi kan påverka konsumtionen.

Samtidigt menar Jonas Raninen, alkoholforskare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) att man inte kan se några tydlgia tecken på att alkoholkonsumtionen i den aktuella åldersgruppen har ökat. Vad man däremot ser är att drickandet inte längre minskar i samma utsträckning när det gäller gruppen äldre kvinnor. Trenden i yngre grupper är nämligen att alkoholkonsumtionen minskar.

Fördubblad andel

Färska siffror från Socialstyrelsen samstämmer med rapporten då andelen kvinnor som vårdas till följd av just alkoholproblem har fördubblats de senaste tio åren.

Generellt dör även allt fler äldre till följd av just alkoholmissbruk.

Unga mer intresserade av hälsa

Yngre grupper har dock blivit mer återhållsamma, bland annat gruppen unga män. Det tros bero på bland annat ett allt större intresse kring hälsa vilket påverkar viljan till alkoholkonsumtion.

Riktade insatser och ökad kunskap kan även det vara bidragande faktorer till de minskande siffrorna inom de yngre grupperna.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: