Ange ditt sökord

Det är inte ovanligt att cancertumören påverkar aptiten negativt och att upplevelsen av såväl smak som doft förändras.  Foto: Shutterstock

Det är inte ovanligt att cancertumören påverkar aptiten negativt och att upplevelsen av såväl smak som doft förändras. Foto: Shutterstock

Mat vid cancer – när smaken inte längre är densamma

Aptiten, mättnadskänslan, kroppsvikten och upplevelsen av dofter och smaker är alla saker som kan förändras vid cancersjukdom. Eftersom du kan tappa vikt gäller det i största möjliga mån att få i sig rätt mängd näring, men hur gör man när det inte längre känns kul att äta?

Annons:

Att få i dig rätt mängd näring kan leda till att ditt välmående förbättras och att din kropp i större utsträckning tillsammans med aktuell behandling kan tackla cancersjukdomen. Det är däremot inte alltid lätt att få i sig den näring man behöver och orsakerna till det kan vara olika.

Orsaker till att vikten kan minska vid cancer

I samband med att kroppen angrips av en cancertumör förändras ämnesomsättningen. Det kan leda till att du behöver mer näring än tidigare för att undvika risken att drabbas av plötslig viktminskning. Det finns olika anledningar till att man minskar i vikt i samband med cancer och det är viktigt att se på dessa individuellt och inte klumpa ihop dom som en problematik. Anledningen till detta är att det också finns olika sätt att tackla problemet med minskad aptit.

En uppenbar orsak till minskat energiintag är om tumören är placerad så att det är svårt att få i sig mat, till exempel i munnen eller halsen. Tumörer som drabbar magsäck och tarmar påverkar kroppens förmåga att tillgodogöra sig näring. Om tumörens fysiska faktorer påverkar din förmåga att få i dig näring ska du prata med din läkare och tillsammans med en dietist resonera kring hur just du, trots din tumör, får i dig den näring du behöver för att du och din kropp ska orka.

Varför förändras smaken vid cancer

Förutom att tumörers rena placering kan påverka ditt näringsintag så är det inte ovanligt att cancerbehandlingen i sig påverkar såväl matlust som doft- och smaksinne. En cancerbehandling är många gånger livsnödvändig men kan vara tuff och att inte kunna äta som man har gjort innan påverkar både fysiskt som psykiskt.

Vanliga orsaker till att matintaget och aptiten påverkas vid cancer:

  • Smak- och doftförändringar
  • llamående
  • Förstoppning
  • Smärta
  • Påverkan på slemhinnor i mun och matstrupe på grund av cytostatika- eller strålbehandling

När det kommer till cancer är det ofta svåra besked, tuff behandling och många läkarbesök. Detta till trots är det lätt att tänka att mat och näring kommer längre ner på prioriteringsstegen, man vill bara bli av med sin cancer. Vad som dock är ett faktum är att din kropp fortfarande behöver näring och för att man ska vilja äta behöver maten vi får i oss också smaka något. En del cancerpatienter upplever att smaken sakta försvinner, andra att den förändras och att saker till exempel börjar smaka metalliskt. Här behöver du hjälp av en dietist som förstår ditt behov och din problematik och som har kunskap inom medicinsk nutrition. Åtgärder kan vara allt från att förändra matvanorna hemmavid till specifika kosttillskott som är granskade och innehåller rätt mängd näring för just dig. Genom din läkare kan du ofta be om remiss till just dietist. Ingen cancerpatient är den andra lik så våga prata med din läkare om din matlust påverkas och om du är orolig över vilken inverkan cancerbehandlingen har på din kropp.

Viktigt att hålla koll på vikten

Smak- och doftsinnet är så tydligt hos de allra flesta att man vanligtvis upptäcker relativt snabbt när det förändrats. Vad som kan vara svårare att upptäcka är viktminskning som inte alltid är dramatisk utan även kan vara gradvis under en längre tid. En cancerbehandling påverkar slemhinnor i mun och matstrupe och kan göra det svårare att tugga och svälja. I kombination med att din aptit kan minska då saker smakar eller doftar annorlunda, eller inte smakar eller doftar alls, tillsammans med andra orsaker så kan det påverka intaget och upptaget av näring som i sin tur kan leda till att du tappar i vikt. Vid cancersjukdom är det bra att hålla koll på sin vikt innan, under och efter en eventuell behandling. Det kan hjälpa dig, och din behandlande läkare, att tidigt upptäcka en pågående viktminskning för även om du vet med dig att du har svårt att äta är det inte alltid direkt uppenbart att näringsintaget minskar.

Det är inte ovanligt att tappa vikt i och med att man har en allvarlig sjukdom och en krävande behandling, det viktiga är att bibehålla en god kost och rätt näringsintag för att kroppen ska ha en grundläggande energidepå och muskelmassa som hjälper dig att orka.

Kostråden förändras vid cancersjukdom

Om du tappar i vikt vid cancersjukdom gäller inte längre Livsmedelsverket standardkostråd då de är framtagna för personer utan cancersjukdom. Då kroppen plötsligt har ett annat behöver som man behöver ta hänsyn till förändras kostråden när det kommer till mat och näring. Fokus ligger på att du får i dig energi- och proteinrik mat som ger din kropp rätt mängd näring. Även efter en avslutad cancerbehandling är det viktigt att kroppen har en bra mängd näring för att kroppen ska kunna återhämta sig på bästa sätt.

Som cancerpatient har du rätt att ställa krav på vården och prata om dina behov, utifrån dig. Förutom fokus på att förebygga risken för viktminskning kan du även behöva få rådgivning kring doft och smak, portioner men även vilka förändringar du kan förvänta dig. Kunskapen kring detta finns hos dels läkare men också hos dietister som arbetar med cancerpatienter.

När vanlig mat inte räcker till

Näring ger din kropp mer ork och bättre förutsättningar och eftersom aptiten kan minska samtidigt som ämnesomsättningen kan öka behöver du kontinuerligt få i dig rätt näringsämnen. Om orsaken till att du får i dig för lite näringsämnen beror på sjukdomen finns det olika produkter som är speciellt framtagna för personer med cancersjukdom. Produkterna har inte sällan anpassats efter de förutsättningar som kan råda, bland annat förändringar i smaken, för att vara mer smakrik och samtidigt ge patienter de näringsämnen som är så viktiga.

Medicinska kosttillskott i form av dryck används som komplement till maten och har ett högt näringsinnehåll. Eftersom upplevelsen av mat och dryck är individuell och smaken som bekant alltid är delad finns det många olika varianter att tillsammans med dietist prova sig fram med. Då det här är ett viktigt komplement behöver du vara öppen med din upplevelse och inte bara fokusera på att du måste få i dig det, det ska också kunna smaka gott såklart. Näringsdrycker finns dels receptfritt på alla apotek men det vanligaste är att dietisten förskriver dessa till subventionerat pris. Prova dig fram och tillåt dig själv, om du behöver medicinsk näringsdryck, hitta något som just du tycker smakar gott.

Andra vägar att få i sig näring vid cancersjukdom

Eftersom en cancerbehandling är krävande för kroppen är det av yttersta vikt att kroppen fungerar ordentligt. Därför tar man allvarligt på näringsstatus och undernäring i samband med cancerbehandling. Om ingenting annat på grund av olika orsaker inte fungerar finns det ytterligare sätt som din läkare eller dietist kan föreslå att du ska få näring på för att kroppen ska vara i bästa form inför, under och efter en behandling

Sondmatning Du får i dig näring via en tunn slang, antingen via näsan eller via magen om det behövs under en längre period, slangen går direkt till magsäcken.

Dropp Näringslösningen ges direkt i blodet via dropp.

Beroende på vilka förutsättningar just du har så varierar metoderna. Anledningen till att man behöver använda sig av mer avancerade metoder kan vara att man helt enkelt inte klarar av att äta, att tumörens placering hindrar dig från att få i dig näring eller att mag- tarmkanalen inte fungerar ordentligt och därför inte kan ta upp näringsämnen som tidigare. Oavsett så utgår vården alltid från din kropp, din behandling och hur du på bästa sätt ska må så bra det går och få en så effektiv behandling som möjligt.

Det viktigaste är att din kropp får den energi och näring som den behöver då det kan förbättra förutsättningarna och livskvaliteten vid cancersjukdom.

Råd vid dålig aptit till följd av cancersjukdom

Du är inte ensam av att drabbas av dålig aptit i samband med cancersjukdom, oavsett om det beror på tumörens placering, behandlingen eller själva den psykologiska stressen av att ha drabbats av en allvarlig sjukdom. Genom rätt mat och eventuella kosttillskott kan du ändå få i dig tillräckligt med energi och protein som är så viktigt för att kroppen, och du, ska orka. Att saker och ting smakar annorlunda eller att en måltid inte upplevs som lika trevligt som förr kan vara omständigheter som gör att det där med mat, det känns inte lika kul längre. Men det finns några tips som kan hjälpa på vägen:

  • I den mån det går, se till att ändå äta regelbundet och då gärna ett par mellanmål om dagen. Försök att undvika att hoppa över måltider, för din egen skull.
  • Kroppen behöver den näring den kan få så om du får välja, välj då hellre att äta lite än ingenting alls.
  • Prova dig fram, hitta mat som passar dig just nu. Smakerna kan förändras men huvudsaken är att få äta mat som du tycker om. Prata med din omgivning om vad du önskar äta och hur du vill att saker ska smaka, man kommer att förstå och vilja göra det bästa för dig.

Viktigt att tänka på är att när man går igenom en cancerbehandling ska du inte göra några drastiska förändringar som kan påverka din behandling och det gäller även kosten. Här behöver man även ta hänsyn till om du har andra sjukdomar som till exempel diabetes, då kan du behöva andra råd. Vad just du behöver är individuellt så samtala med din läkare och dietist för att gemensamt komma fram till hur din matupplevelse kan vara så bibehållen som möjlig, även om du drabbas av cancer. 

Annons:

Källor:

1177, Socialstyrelsen, Cancerfonden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: