Ange ditt sökord

Testosteron är viktigt för mannens hälsa och välbefinnande. Foto: Shutterstock

Testosteron är viktigt för mannens hälsa och välbefinnande. Foto: Shutterstock

Testosteronbrist – problemet det talas tyst om

Var femte man över 60 år har brist på könshormonet testosteron. Det leder ofta till nedstämdhet, trötthet och minskad sexlust.

Annons:

Tillståndet hänger ofta ihop med någon sjukdom men brist på testosteron kan också öka risken för andra allvarliga sjukdomar.

Problem med okunskap

Trots att problemet är vanligt råder en stor okunskap.

– Män söker sällan hjälp utan accepterar sin situation. De vet ofta inte vart de skall vända sig till skillnad från kvinnor som har mer vana att söka hjälp då saker inte känns riktigt rätt. Okunskapen är tyvärr stor, upplysning och utbildning behövs för att komma tillrätta med problemet. För det finns ju bra hjälp att få, säger Patrik Andius, överläkare inom urologi och andrologi på Andiuskliniken i Göteborg.

De vanligaste symtomen på testosteronbrist är:

  • trötthet
  • orkeslöshet
  • sömnproblem
  • minskad sexlust
  • ökad bukfetma
  • ökad aggressivitet
  • nedstämdhet

– De patienter jag träffar upplever att de inte är sig själva längre. De är en tröttare variant av sitt forna jag, där gnistan har slocknat. Men känslan är subtil och svår att beskriva. Att det sker förändringar som beror på det manliga hormonet kan också vara känsligt och svårt att tala om.

Testosteronnivån – en manlig hälsomarkör

Testosteron är viktigt för mannens hälsa och välbefinnande. Det påverkar många organ och funktioner i kroppen. Hormonet bildas till största delen i testiklarna. Produktionen sätter fart i samband med puberteten och nivåerna ökar gradvis och når sin topp i 20-årsåldern.

– Koncentrationen av testosteron varierar från person till person. Men generellt kan sägas att nivåerna håller sig stabila i vuxenlivet för att sakta dala med stigande ålder, det sker successivt. Men för vissa män sjunker nivåerna snabbt, och hos dem uppstår problem. Ungefär 20 procent av alla män över 60 år lider brist på testosteron.

Att mäta testosteronnivåer kan vara en manlig hälsomarkör. Brist på testosteron hänger ofta samman med en sjukdom, men sjukdom kan också ge upphov till testosteronbrist. Låga nivåer gör att muskelmassan minskar och kroppsfettet ökar, vilket ökar risken för högt blodtryck, högt kolesterol, bukfetma och typ 2-diabetes. Det kan i förlängningen leda till hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.

– Risken att drabbas av hormonbrist är större om man redan har någon sjukdom. På sista tiden har man också studerat sambandet mellan hjärtkärlsjukdom och testosteronbrist. Ofta hittar man låga nivåer av testosteron hos män som har till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, depression, åldersdiabetes, reumatism eller kronisk lungsjukdom.

Så undersöks testosteronbrist

För att undersöka nivån av testosteron tas ett blodprov samtidigt som en allmän läkarundersökning görs för att utreda orsakerna. Att vända sig till sin vårdcentral är en bra början. Därifrån kan man sedan få remiss till en specialist för vidare utredning.

Har man väl funnit att mannen har för lite testosteron, så finns behandling att få. Målet är att återställa en normal nivå i kroppen. Vanligast är att tillföra testosteron, antingen i form av en gel (dospump/eller dospåsar) som smörjs på huden varje dag eller som spruta var tredje månad. Resultatet brukar märkas inom någon månad.

Testosteronbehandling är idag förenat med väldigt få risker. Det finns idag inga studier som talar för att män med höga testosteronnivåer i blodet har en ökad risk för prostatacancer eller att behandling med testosteron ökar risken för prostatacancer.

– Patienter som behandlas med testosteron kommer på regelbundna kontroller. Då mäts bland annat blodvärde, testosteronnivåer och PSA-värden (prostataspecifikt antigen). Många säger redan vid första kontrollen, som sker efter 2-4 veckor, att de känner sig piggare, sover bättre och har mer ork, avslutar Patrik Andius.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.