Ange ditt sökord

Testosteron är viktigt för mannens hälsa och välbefinnande. Foto: Shutterstock

Testosteron är viktigt för mannens hälsa och välbefinnande. Foto: Shutterstock

Testosteronbrist – problemet det talas tyst om

Redan i 50 årsåldern har vissa män brist på könshormonet testosteron. Det leder ofta till nedstämdhet, trötthet och minskad sexlust. Testosteronbrist förväxlas ofta med normalt åldrande, men det finns hjälp att få.

Annons:

Vanliga symtom på testosteronbrist är nedstämdhet, kraftlöshet, impotens och minskad muskelmassa. Hormonbristen utvecklas långsamt och risken är stor att patienten anpassar sig till symtomen och tänker att det beror på åldern.

Könshormonet testosteron bildas till största delen i testiklarna. Produktionen sätter fart i samband med puberteten och nivåerna ökar gradvis och når sin topp i 20-årsåldern. Koncentrationen av aktivt testosteron varierar från person till person. Men generellt kan sägas att nivåerna håller sig stabila i vuxen ålder för att sakta och successivt dala med stigande ålder. Hos män med kroniska sjukdomar, som dricker mycket alkohol eller är överviktiga, minskar testosteronet snabbare. Brist på testosteron kan även öka risken för andra allvarliga sjukdomar, som exempelvis hjärt-och kärlsjukdomar. Vid 60 års ålder har cirka 20 procent av männen testosteronnivåer som ligger under det normala men alla behöver inte få symtom på testosteronbrist.

Okunskap kring testosteronbrist

Ett dilemma är att män sällan söker hjälp utan accepterar sin situation. För många kan det dessutom vara ett känsligt ämne att ta upp. Det kan vara svårt för män att veta vart de ska vända sig till skillnad från kvinnor som kan vara mer vana att ställa frågor, exempelvis vid ett gynekologbesök. Detta gör att det troligtvis finns ett stort mörkertal av män som lider av testosteronbrist. Okunskapen inom området är stor och därför är det viktigt med information och utbildning, för det finns hjälp att få.

De vanligaste symtomen på testosteronbrist är:

  • trötthet
  • orkeslöshet
  • sömnproblem
  • minskad sexlust
  • ökad bukfetma
  • ökad aggressivitet
  • nedstämdhet

Män med testosteronbrist kan även få exempelvis erektionsproblem, minskad muskelmassa och benskörhet.

Testosteronnivån – en manlig hälsomarkör

Testosteron är ett viktigt hormon för många vävnader i kroppen, bland andra muskler, centrala nervsystemet och skelettet. Det påverkar många organ och funktioner i kroppen. Dessutom är det viktigt för mannens hälsa och välbefinnande. Ungefär 20 procent av alla män över 60 år lider brist på testosteron. Att mäta testosteronnivåer kan vara en manlig hälsomarkör. Brist på testosteron hänger ofta samman med någon sjukdom, men sjukdom kan också ge upphov till testosteronbrist. Man har sett låga nivåer av testosteron hos män som har exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, depression, åldersdiabetes, reumatism eller kronisk lungsjukdom. Låga nivåer gör att muskelmassan minskar och kroppsfettet ökar, vilket ökar risken för högt blodtryck, högt kolesterol, bukfetma och typ 2-diabetes. Detta kan i förlängningen leda till hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.

Så undersöks testosteronbrist

Diagnosen testosteronbrist får den som har en testosteronnivå under det normala och dessutom uppvisar olika symtom på testosteronbrist. För att undersöka nivån av testosteron tas ett blodprov samtidigt som en allmän läkarundersökning görs för att utreda orsakerna. Att vända sig till sin vårdcentral är en bra början. Därifrån kan man sedan få remiss till en specialist för vidare utredning.

Behandling vid testosteronbrist

Behandlingen går ut på att tillföra testosteron och målet är att återställa en normal nivå i kroppen. Vanligast är att tillföra testosteron, antingen i form av en gel (dospump/eller dospåsar) som smörjs på huden varje dag eller som spruta var tredje månad. Resultatet brukar märkas inom någon månad.

Testosteronbehandling är idag förenat med väldigt få risker. Det finns idag inga studier som talar för att män med höga testosteronnivåer i blodet har en ökad risk för prostatacancer eller att behandling med testosteron ökar risken för prostatacancer. Patienter som behandlas med testosteron kommer på regelbundna kontroller där man mäter bland annat blodvärde, testosteronnivåer och PSA-värden (prostataspecifikt antigen).Annons:

Källor:

urologi.org

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: