Ange ditt sökord

Tio år tillbaka överlevde endast en av 20 patienter som diagnostiserats med malignt melanom i ett sent stadium.  Foto: Shutterstock

Tio år tillbaka överlevde endast en av 20 patienter som diagnostiserats med malignt melanom i ett sent stadium. Foto: Shutterstock

Studie: Fler än hälften överlever svår hudcancer

Över hälften av de patienter som drabbats av svår hudcancer, malignt melanom, överlever visar en ny studie. I Sverige visar statistik att malignt melanom är den cancersjukdom som ökar mest.

Annons:

Studien har publicerats i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs mer om hur du tyder dina hudfläckar.

Majoriteten avled

Tio år tillbaka överlevde endast en av 20 patienter som diagnostiserats med malignt melanom i ett sent stadium.

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och majoriteten som för tio år sedan fick diagnosen avled inom några månader.

Nya läkemedel ökar överlevnaden

I studien ingick 945 patienter som behandlades med läkmedel som drar fördel av kroppens immunsystem, så kallad immunterapi. Immunterapi aktiveterar kroppens immunförsvar och angriper cancerceller.

Patienterna i studien behandlades med de två vanligaste läkmedlen och studien visar att patienter som behandlas med båda läkmedlen hade en 52 procents överlevnad.

– Nya data från studien visar att över hälften av patienterna som fått kombinationsbehandling lever efter fem år från start av behandling och att 74 procent av dessa inte behövt någon ytterligare behandling. Samtidigt visar studien att inga nya senbiverkningar uppträtt efter avslutad behandling. Detta är mycket glädjande och viktiga resultat för en patientgrupp med stora medicinska behov, säger Lars Ny, docent och överläkare vid onkologiska kliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

“Fantastisk överraskning”

Professor James Larkin vid Royal Marsden säger i en kommentar appropå studien till brittiska BBC News att det “varit en fantastisk överraskning att se så mycket framsteg på kort tid”.

Möjligheten finns nu att hälften av människor med melanom i stadium fyra lever längre efter att ha behandlats med immunterapi menar James Larkin.

Fakta

  • Malignt melanom är den diagnos som de flesta förknippar med hudcancer och det är den farligaste formen av hudcancer. Den är dock den minst vanliga av de tre vanliga typerna, med omkring 4 000 nya fall per år i Sverige.
  • Skivepitelcancer är näst vanligast med ungefär 7 000 nya fall per år. Risken för spridning är tack och lov relativt låg i jämförelse med melanom, men ett 70-tal personer dör av cancerformen varje år.
  • Basalcellscancer eller basaliom är den vanligaste men minst farliga formen av hudcancer. Ungefär 50 000 nya fall bekräftas varje år men det finns ett stort mörkertal då många basaliom behandlas utan mikroskopisk analys.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: