Ange ditt sökord

Ju längre man håller på med nattarbete desto större är risken att drabbas av bröstcancer menar professor Torbjörn Åkerstedt. Foto: Shutterstock

Ju längre man håller på med nattarbete desto större är risken att drabbas av bröstcancer menar professor Torbjörn Åkerstedt. Foto: Shutterstock

Nattarbete ökar risken för bröstcancer

En ny studie stärker misstankar att nattarbete ökar risken för bröstcancer.

Annons:

Det är forskare vid Karolinska institutet som har genomfört den aktuella studien som Sveriges television rapporterar om.

Grundlig studie

Misstanken om samband mellan bröstcancer och nattarbete har funnits länge, däremot har inga tidigare studier kunnat ge något entydigt svar på misstanken.

I den aktuella studien har man följt 13 000 kvinnor från det svenska tvillingregistret från 1998 fram till idag.

Ökad risk

Resultatet från studien visar att kvinnor som jobbar natt under en längre tid, 20 år eller mer, löper 75 procent ökad risk att drabbas av bröstcancer. Professor Torbjörn Åkerstedt, sömnforskaren, har varit med och tagit fram de nya forskningsresultaten. 

Torbjörn Åkerstedt säger i en kommentar till SVT att även om det låter mycket så är det inte alls lika riskfyllt som rökning eller asbest. Istället menar Torbjörn Åkerstedt att det viktigaste är att inte hålla på med nattarbete för länge, “ju längre man håller på, desto mer ökar risken”.

Oregelbunden sömn

Orsaken till att risken för bröstcancer ökar vid nattarbete tros vara att oregelbunden sömn stör kroppens produktion av melatonin. Melatonin skyddar kroppen mot cancer och om man får ljus på sig på natten minskar melatoninnivåerna vilket leder till en skadlig hormonrubbning.

Ökningen innebär att risken att drabbas av bröstcancer ökar från 2 procent vid normala arbetstider till 3,5 procent vid nattarbete. Däremot visar inte forskningen om det finns något samband för kvinnor som lider av sömnlöshet. Vid nattarbete och skiftarbete vet man sedan tidigare att risken för hjärt- kärlsjukdom, typ 2-diabetes och olika former av cancer kan öka och Torbjörn Åkerstedt tycker att kvinnor som jobbar natt ska vara vaksamma.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: