Ange ditt sökord

Movember menar att mäns hälsa är i ett allvarligt tillstånd. Foto: Shutterstock

Movember menar att mäns hälsa är i ett allvarligt tillstånd. Foto: Shutterstock

Mäns hälsa i ett allvarligt tillstånd

Mäns hälsa är i ett allvarligt tillstånd, det menar organisationen Movember som engagerar sig globalt för att hjälpa män att leva längre, hälsosammare och lyckligare liv.

Annons:

En ambition som ligger till grund för allt som organisationen gör och är drivkraften bakom såväl kampanjer som finansieringsstrategi och framtidsvision.

Män dör tidigare

Movember menar att mäns hälsa är i ett allvarligt tillstånd då kön är en av de viktigaste och mest konsekventa variablerna när det gäller hälsa och förväntad livslängd.

Detta är dåliga nyheter för män menar man då män i genomsnitt dör 6 år tidigare än kvinnor på global nivå.

Mental ohälsa påverkar män i större utsträckning

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 510 000 män dör på grund av självmord varje år och Movember lyfter därför även mental hälsa som en del av sina kampanjer. 

Mental ohälsa påverkar män i större utsträckning än kvinnor: tre fjärdedelar av alla självmord begås av män. 

Näst vanligaste cancerformen

En annan sjukdom som Movember sätter fokus på är prostatacancer. Följderna för dem som drabbas av prostata- eller testikelcancer är betydande och prostatacancer är den näst vanligaste cancerformen bland män i världen.

Antalet fall av prostatacancer förväntas nästan fördubblas till 1,7 miljoner fall år 2030.

Könsbaserad ojämnlikhet

Movember menar att könsbaserade ojämlikhet får väldigt litet uppmärksamhet från beslutsfattare och hälso- och sjukvården, lokalt, nationellt och globalt.

Därför fokuserar Movember Foundation på mäns hälsa och låter så kallade “Mo Bros” och “Mo Sistas” förenas världen över varje Movember och ge livsviktiga medel och uppmärksamhet till den dolda krisen för mäns hälsa. 

Inte bara ett problem som berör män

För att hantera problemen och arbeta för en värld där framtidens män inte drabbas av de problem som finns i dag menar Movember att man måste vidta åtgärder både på individ- och samhällsnivå.

Detta innebär att man vill uppmuntra män och kvinnor, företag, idrottsföreningar, samhällsorganisationer, regeringar, hälso- och sjukvårdspersonal att jobba för att minska ojämlikheten mellan könen i fråga om hälsa.

Så skapar man uppmärksamhet

Som global samordnare och med den globala gemenskap man har byggt och fortsätter att utveckla för Movember samman ledande experter världen över och får dem att samarbeta kring lösningar som kommer att fundamentalt förändra hur män behandlas och ges stöd.

Genom ett genusperspektiv och fokus på fyra prioriterade områden ser man till att alla program som finansieras är ett steg mot den vision för framtiden som organisationen har.

De fyra prioriterade områdena är 

  • prostatacancer
  • testikelcancer
  • mental ohälsa
  • fysisk inaktivitet

Läs mer här i bloggen om hur du kan engagera dig tillsammans med vår chefredaktör Anders Åker.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: