Ange ditt sökord

Docent Pelle Lindqvist menar att vi bör sola dagligen och sola kort mitt på dagen, till exempel ta lunchkaffet i solen. Foto: Shutterstock

Docent Pelle Lindqvist menar att vi bör sola dagligen och sola kort mitt på dagen, till exempel ta lunchkaffet i solen. Foto: Shutterstock

Forskare: Rekommendera daglig solning

Att dödligheten hos kvinnor som undviker att sola var dubbelt så hög jämfört med kvinnor som solar gör nu att man bör funderar på om man behöver se över riktlinjerna kring solning.

Annons:

Det menar forskarna bakom en ny svensk studie som genomförts vid Karolinska Institutet och Skånes onkologiska klinik i Lund.

Daglig solning

Under många år har vi i Sverige följt de så kallade “nordaustraliensiska solriktlinjerna”. Dessa är väldigt restrektiva och generellt har den svenska hållningen gentemot solning varit hård. 

Men nu menar docent Pelle Lindqvist vid Karolinska institutet att man kanske skulle gå efter de sydaustraliensiska solriktlinjerna. Dessa rekommenderar daglig solning. 

Dubbelt så hög dödlighet

Anledningen till att det skulle finnas orsak att ändra riktlinjerna kring solning är resultaten från en ny svensk studie som följt 29 000 kvinnor under en 20-årsperiod. Kvinnorna som deltog i studien var i åldrarna 25 till 65 år och fick svara på ett antal frågor. Bland annat ställde man frågor som:

  • Solar du på sommaren?
  • Solar du solarium?
  • Solar du på vintersemestern?
  • Åker du söderut för att sola?

När forskarna sedan sammanställde resultaten såg man, efter att ha tagit hänsyn till andra riskfaktorer som övervikt, rökning, motion, alkoholkonsumtion, ekonomi och utbildning, att de kvinnor som svarat nej på just dessa fyra frågor var de som undvek solen och hade en dubblerad dödlighet på 20 år jämfört med de som svarade ja på tre eller fyra av frågorna.

Kontroversiellt resultat

Just resultatet att kvinnor som undviker solen löper en dubblerad risk att dö kan uppfattas som kontroversiellt med tanke på att Sverige i många år har propagerat för restriktiva solvanor.

Docent Pelle Lindqvist säger i en kommentar att “det är ju en väldigt stor skillnad. Vi har ju nationella riktlinjer som man ger ut för att förbättra hälsan och det känns ju väldigt konstigt då de som följer solriktlinjerna har en dubblerad risk att dö istället för en minskad risk.”

Forskarna konstaterar att de som översolar och bränner sig har en ökad risk att få melanom, men dödligheten hos kvinnor som fått melanom var inte ökad bland solare. Studien visar att man inte skall undvika att sola, men samtidigt vet man att för mycket sol ökar risken för melanom, elakartad hudcancer.

Lunchkaffe i solen

Enligt docent Pelle Lindqvist Sverige borde följa de sydaustraliensiska solriktlinjerna som rekommenderar daglig solning.

Han menar att vi bör sola dagligen och sola kort mitt på dagen, till exempel ta lunchkaffet i solen.

Då studier har visat att D-vitamin, som man får genom att sola, skulle kunna skydda mot en rad sjukdomar är en av hypoteserna att det är just höga halter av D-vitamin som ger solande kvinnor ett skydd mot cancer.

Se bild på tidig utvecklad melanom (hudcancer) och på djupgående melanom »

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: