Ange ditt sökord

När WHO talar om rökt och processat kött innefattar det charkuteriprodukter såsom bacon, skinka och korv.  Foto: Shutterstock

När WHO talar om rökt och processat kött innefattar det charkuteriprodukter såsom bacon, skinka och korv. Foto: Shutterstock

WHO listar processat kött som cancerframkallande

Flera medier har rapporterat om det faktum att WHO har beslutat att klassa processat rött kött som cancerframkallande. Anledningen är att det finns tydliga bevis på kopplingen mellan kött och cancer, men det säger ingenting om hur farligt det är.

Annons:

Detta är första gången som ett livsmedel listas som cancerframkallande av Världshälsoorganisationen, WHO, och det placeras därmed i samma kategori som rökning och arsenik. 

Större cancerrisk vid rökning

Men att säga att någonting, processat kött i det här fallet, kan orsaka cancer betyder inte att den faktiska risken att drabbas av cancer är lika stor som den är vid exempelvis rökning. 

Däremot är bevisen för att processat rött kött är cancerframkallande desamma som för rökning. Men tittar man på risken för att drabbas av lungcancer till följd av rökning så är den mycket större än risken att drabbas av tarmcancer på grund av att man äter för mycket rött kött.

Därför är det något hårddraget att påstå att kött är lika farligt som övriga cancerframkallande ämnen.

Processat kött innefattar bacon och skinka

När WHO talar om rökt och processat kött innefattar det charkuteriprodukter såsom bacon, skinka och korv. I dessa livsmedel tillsätts ämnen för att skydda produkten mot bakterier, det ger en konserverande effekt som ökar hållbarheten.

När det gäller övrigt rött kött, det vill säga nöt-, gris- och lammkött är bevisen för att det är cancerframkallande inte lika starka som för processat kött. Detta trots att det länge har varnats om riskerna med att äta för mycket rött kött.

Övrigt rött kött ”orsakar troligen cancer”

Richard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket, säger till TT att man misstänker att det är ett antal faktorer som samverkar i rött kött och då framförallt i charkprodukter. 

Vissa av dessa faktorer finns bara i charkprodukter och alltså inte i rött kött. Därför väljer WHO att tillsvidare klassa dessa livsmedel med formuleringen ”troligen orsakar cancer”. Men som sagt, det är bevisen som listas som likvärdiga andra ämnen i den kategorin, därmed inte sagt att cancerrisken är densamma.

Nya kostråd får vänta

Enligt Richard Bjerselius väntar Livsmedelsverket in en ny studie om rött kött och charkprodukter från den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Därefter får de se om det kan bli aktuellt att omvärdera eller ta fram nya eller mer specifika kostråd.

De råd som gäller sedan flera år tillbaka, framtagna av den internationella cancerforskningsfonden WCRF, är att äta max 500 g tillagat rött kött i veckan.

 
Annons:

Källor:

Dagens medicin, Metro, SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: