Ange ditt sökord

Annons:

Mat

Allt sämre matvanor hos vuxna i Sverige
22 februari, 2023 Bättre liv

Allt sämre matvanor hos vuxna i Sverige

Matvanorna i den vuxna befolkningen har försämrats under de senaste åren. Det visar Folkhälsomyndighetens undersökning Hälsa på lika villkor. Vad som ligger bakom utvecklingen vet man inte ännu. Möjligen kan covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna ha påverkat våra förutsättningar för att upprätthålla hälsosamma matvanor.

Allt i ett-gryta
4 mars, 2021 Mat & Vitaminer

Allt i ett-gryta

En mustig gryta som passar perfekt att göra storkok på, den blir bara godare för varje dag! Låt grytan koka länge så får du det där perfekta köttet som nästan faller sönder.

Annons:
Raw bars
29 april, 2020 Mat & Vitaminer

Raw bars

Lägg ner i väskan och plocka fram när energinivåerna sjunker. Passar också perfekt före eller efter träningen. 

Tofu- och grönsaksplättar med sweet chilisås
11 februari, 2021 Mat & Vitaminer

Tofu- och grönsaksplättar med sweet chilisås

Tofu är ett vegetariskt alternativ som fungerar bra för den med känslig mage eller IBS. ”Men tofu innehåller ju sojabönor” tänker du - det stämmer! Men på grund av att tofu fermenteras och sen pressas på vatten så försvinner majoriteten av de bråkiga fibrerna som annars finns i sojabönor. 

Annons:
Mästerkocken Gabriel Jonsson: På Gotland är jag omgiven av mat
22 november, 2019 Mat & Vitaminer

Mästerkocken Gabriel Jonsson: På Gotland är jag omgiven av mat

I Sveriges Mästerkock kan hemmakockar som aldrig ens har satt sin fot i ett restaurangkök pröva lyckan och i finalen koras så landets nye mästerkock. I år är det bondsonen Gabriel Jonsson som tog sig hela vägen och fick den åtråvärda statyetten, prispengarna på en kvarts miljon och kokbokskontraktet som resulterat i kokboken “Från skog till bord”.

Annons:
Matförgiftning
11 januari, 2019 Mage & Tarm

Matförgiftning

Matförgiftning är ett hälsotillstånd som orsakas av förorenad mat, bakterier, virus eller parasiter. Det karakteriseras av mag- och tarmbesvär vilka ofta leder till illamående, kräkning, magsmärta och diarré. Symtomen liknar de symtom man får vid magsjuka eller maginfluensa.

Hetaste smaktrenden 2019 – håller du med?
19 oktober, 2018 Mat & Vitaminer

Hetaste smaktrenden 2019 – håller du med?

För första gången i Sverige väljer ett företag att ta ett helhetsgrepp kring smakupplevelsen där trendspanare, sensoriker, kockar och konditorer tillsammans går på djupet i de senaste trenderna. Syftet är att öka kunskapen hos allmänheten om råvaror och tekniker som förhöjer smakupplevelsen.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: