Ange ditt sökord

Matförgiftning uppkommer på grund av bristande hantering av livsmedel, varav kyckling är särskilt viktigt att man hanterar rätt. Foto: Shutterstock

Matförgiftning uppkommer på grund av bristande hantering av livsmedel, varav kyckling är särskilt viktigt att man hanterar rätt. Foto: Shutterstock

Matförgiftning

Matförgiftning är ett hälsotillstånd som orsakas av förorenad mat, bakterier, virus eller parasiter. Det karakteriseras av mag- och tarmbesvär vilka ofta leder till illamående, kräkning, magsmärta och diarré. Symtomen liknar de symtom man får vid magsjuka eller maginfluensa.

Annons:

Cirka en halv miljon svenskar bedöms råka ut för matförgiftning varje år i Sverige. Matförgiftad kan man bli både vid restaurangbesök och av mat som äts i hemmet. Matförgiftning vid utlandsresor blir även allt mer vanligt. Man får räkna med upp till 48 timmar från att man ätit förgiftad mat, tills symtomen bryter ut. Viktigt är också att man är medveten att graden av insjuknande skiljer sig ganska mycket. Tillståndet kan bli mycket allvarligt.

Vad orsakar matförgiftning?

Mat är mycket känslig för hur den hanteras, och i kombination med hälsotillståndet på personen som hanterar eller tillagar maten kan en stor hälsorisk uppstå för de som ska äta av maten. Bakterier från mat som har stått ute ur kylskåpet länge eller förvarats varm kan också orsaka matförgiftning. Matförgiftning kan även orsakas av att man får i sig giftiga ämnen i maten. Generellt orsakas matförgiftning av mikroorganismer eller toxiner som bildas i mat på grund av fel förvaring eller hantering av en person som bär på en smittsam bakterie eller virusinfektion.

Hur kan man undvika att bli matförgiftad?

Att vara noggrann med hygien vid hantering av mat är det främsta man ska ta hänsyn till för att undvika matförgiftning. Man måste se till att tvätta sina händer med varmt vatten och tvål både före och efter matlagning. Bakterier och virus finns överallt därför är det av stor vikt att man ser till att den personliga hygienen är god innan man hanterar mat. Vid infektioner såsom magsjuka ska man helt undvika att tillaga eller att förbereda mat åt andra personer. Naturligtvis ska köksredskap också hållas rena. Utöver det är det också viktigt att man använder olika köksredskap till respektive kött, kyckling och grönsaker. Se till att mat förvaras rätt; kylvaror ska vara i kylskåp och torrvaror i skåp. 

Behandling av matförgiftning

Vid behandling av matförgiftning krävs det mycket vätskeersättning. Det är viktigt eftersom man förlorar mycket vätska under diarréer och kräkningar när man är förgiftad. Det finns ingen direkt behandling för matförgiftning, utan man behandlar symtomen. Förutom att dricka mycket vatten kan det också vara nödvändigt att inta vätskeersättning då man inte bara förlorat vatten vid diarré och kräkningar utan också viktiga salter. För vuxna räcker det med att man fixar detta själv hemma. För yngre barn ska man köpa vätskeersättning från apotek då fel saltkoncentration kan orsaka skador hos småbarn.

När bör du söka vård för matförgiftning?

Om symtomen på matförgiftningen såsom diarré och kräkningar inte går över efter några dagar bör man besöka sjukhus eller akutmottagning. Vid extrema besvär eller upprepade kräkningar hos barn som håller i sig länge räcker det inte med att man dricker mycket vatten och vätskeersättning utan en behandling på sjukhuset med dropp kan vara nödvändig. Detta gäller också barn som kanske har svårt att få i sig vatten eller som inte har kissat på mer än 10 timmar.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: