Ange ditt sökord

För den som vill träna samtidig som man fastar bör man vara medveten om att prestationen kan påverkas.  Foto: Shutterstock

För den som vill träna samtidig som man fastar bör man vara medveten om att prestationen kan påverkas. Foto: Shutterstock

Träningen under fasta, går det?

Visst går det att träna samtidigt som man fastar, men prestationen kan bli sämre i och med mindre matintag. Det är dock vätskebristen man främst ska se upp med.

Annons:

På onsdag inleds den muslimska fastemånaden ramadan och för de som gillar att träna kan det bli en utmaning att orka. Ramadan, liksom annan form av fasta, påverkar kroppen på olika sätt och ju längre vi fastar, desto större påverkan.

Vätskebrist påverkar kroppen avsevärt

Under ramadan avhåller sig många från att bland annat äta och dricka under de timmar solen är uppe. För utövarna i Sverige blir det extra tufft i och med att solen går upp tidigt och går ned sent under maj-juni. 

För den som vill träna samtidig som man fastar bör man vara medveten om att prestationen kan påverkas. Kroppen blir tröttare och orkar inte prestera lika bra som vid vanligt matintag. Trots det är det vätskebristen man ska se upp med, menar fysioterapeuten Jacob Gudiol. Vätskebrist får man mycket snabbare än energikris på grund av mindre mat. Man kan bli uttorkad redan efter en halv dag och det påverkar kroppen avsevärt, säger han till SVT nyheter. 

Så gör du får att orka träna vid fasta

Att kroppen inte orkar lika mycket under fastan beror på att ämnet glykogen, som lagrar glukos i kroppen, minskar vid fasta. Vad som händer i kroppen när man tränar fastande är att kroppen ofta blir mer stressad för att den inte har tillräckligt med energi, vilket gör att vår förmåga att prestera försämras. 

Det går dock att kombinera träning och fasta så länge man är noga med att få i sig tillräckligt med energi när man väl äter, säger Jacob Gudiol, men risken för vätskebrist är emellertid större under en fastemånad som ramadan. Framförallt blir det svårt att träna en längre tid utomhus när det är värmt och man inte dricker vatten under tiden. Då kan det bli att kroppen helt enkelt säger ifrån genom att inte orka någonting. Det är ingen större grej om du inte fastar under en längre period, men kroppen kommer inte att vilja pressa sig, säger Jacob Gudiol.

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: