Ange ditt sökord

Resultatet från studien tyder på att en fiberrik kost kan bidra till att bibehålla och förbättra minnet, koncentrationsförmågan och sinnesstämningen.  Foto: Shutterstock

Resultatet från studien tyder på att en fiberrik kost kan bidra till att bibehålla och förbättra minnet, koncentrationsförmågan och sinnesstämningen. Foto: Shutterstock

Maten som förhindrar diabetes typ 2 och förbättrar ditt minne

Forskning från Lunds universitet visar att du kan minska risken för diabetes typ 2 och förbättra ditt minne genom att äta livsmedel med specifika fibrer. 

Annons:

Det ska vara fiberrik mat bestående av fiber från korn och råg och rik på bär. Studien är gjord vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning på Lunds universitet.

Matens betydelse för minne och inlärning

I studien undersökte forskarna hur maten inverkar på tarmfloran och människors hälsa, däribland olika fibrers påverkan på det metabola syndromet. Metabola syndromet är ett samlingsnamn för ett antal riskfaktorer som tillsammans ger en ökad risk för utveckling av diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar. Det metabola syndromet och diabetes typ 2 kan i sin tur inverka negativt på kognitiva funktioner som minne och inlärning.

Forskarna har även studerat hur kostfibrer i korn och råg kan minska risken för inflammationer i kroppen och gynna ämnesomsättningen, till exempel blodsockerregleringen hos friska människor, och hur dessa effekter även resulterar i förbättrat minne och inlärning.

Varje måltid räknas

Resultatet från studien tyder på att en fiberrik kost kan bidra till att bibehålla och förbättra minnet, koncentrationsförmågan och sinnesstämningen. Bland de deltagare som ingick i studien såg man en förbättring av arbetsminnet med upp till fem procent, säger Anne Nilsson vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning. Arbetsminnet är den kognitiva funktion som gör att vi exempelvis kan läsa ett recept och laga mat samtidigt.

Intressant är också att varje måltid räknas eftersom vissa effekter syns direkt efter intag av de specifika fibrerna.

Stor förbättring för den enskilda individen 

Tillsammans med sina kollegor studerar Anne Nilsson även sambandet mellan kognitiv förmåga och en kost rik på bär och nyttiga fetter som bland annat finns i fisk. Utifrån dessa studier har de noterat förbättringar redan efter fem veckor med den särskilda dieten.

Anne Nilsson vill därför slå ett slag för en kost som innehåller mycket fibrer från korn och råg, nyttiga fetter och bär. Dieten kan innebära en stor förbättring för den enskilda individen och är dessutom, enligt henne, bra för hälsan och inte så svår att följa.

Annons:

Källor:

Lunds universitet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: