Ange ditt sökord

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

Raw bars

Lägg ner i väskan och plocka fram när energinivåerna sjunker. Passar också perfekt före eller efter träningen. 

Annons:

Receptet presenteras i samarbete med Belly Balance.

Förvara i kyl eller frys och gör många på en gång så har du på lager. Inga konstiga tillsatser, bara nyttigheter!

Ingredienser

Portioner: 10

 • 1 ½ dl pumpafrön
 • 1 dl torkade tranbär
 • 1 dl torkade jordgubbar eller blåbär
 • 2 msk lönnsirap
 • 2 dl havregryn
 • 3 msk chiafrön
 • 1-2 msk vatten
 • ½ tsk malen ingefära
 • ½ tsk malen kanel

Gör så här

 1. Grovhacka pumpafrön, torkade tranbär och jordgubbar/blåbär. Blanda med sirap, havregryn, chiafrön, vatten, ingefära och kanel. Eller kör alla ingredienser i en matberedare.
 2. Lägg ett bakplåtspapper i en form (21 x 21 cm) och bred ut smeten till ett jämt lager. Lägg en bit bakplåtspapper på toppen och tryck försiktigt så att smeten blir jämn och kompakt.
 3. Ställ formen i kylen i 1 timme. När den är kall, skär upp i lagom stora bitar. Linda in bitarna i smörpapper och förvara i kylen eller frysen.

Barsen håller sig färska ca två veckor i kylskåp. I frysen håller de ca två månader.

Extra protein? Om du vill ha bars som är lite fastare, mixa alla ingredienser i en matberedare, tillsätt två äggvitor, bre ut i formen och grädda i ugnen på 125 grader i 35–40 minuter. Men då är de inte längre veganska, förstås.

Receptet är från boken “Lugn Mage med grön mat”

Annons:

Belly Balance grundades år 2011 och drivs av leg. dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer, båda med ursprung ifrån vården och med många års erfarenhet av att behandla personer med olika typer av IBS. Idag är Belly Balance experter i Sverige inom behandling av IBS och har tagit in den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP i svensk sjukvård. Sofia Antonsson och Jeanette Steijer vill bidra till fler lugna och glada magar genom programmet Magbalans, en online-behandling på 11 steg, där över 85% av alla med IBS och orolig mage blir hjälpta. Belly Balance erbjuder olika prenumerationstjänster och medlemskapet inkluderar praktisk behandling online med filmer/kursmaterial, stöd av chatt med dietister, tillgång till FODMAP-listor och recept samt en unik FODMAP-scanner i mobiltelefonen. Läs mer på https://www.bellybalance.se/bli-medlem/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: