Ange ditt sökord

En av de totalt sju valpar som föddes tidigare i år som ett resultat av en lyckad provrörsbefruktning. Foto: Shutterstock

En av de totalt sju valpar som föddes tidigare i år som ett resultat av en lyckad provrörsbefruktning. Foto: Shutterstock

Världens första provrörsvalpar ger hopp för utrotningshotade arter

En lyckad provrörsbefruktning resulterade tidigare i år att en kull valpar, den första i världen som fötts efter provrörsbefruktning, såg dagens ljus. Resultatet är det första lyckade sedan man påbörjade försöken med provrörsbefruktning av hundar på 1970-talet.

Annons:

Nu hoppas de amerikanska forskarna vid Cornellunivseritet i USA att metoden kan ge hopp till utrotningshotade arter.

Tre olika föräldrapar

Tekniken forskarna använde sig av liknar den som användsm vid mänsklig provrörsbefruktning, så kallad IVF-befruktning. Forskarna implanterade totalt 19 embryon i en surrogatmamma och valparna har tre olika föräldrapar. Av de sju valparna som föddes i somras är fem renrasiga beagles medan de övriga två är en beagle- cockerspanielkorsning.

Försöken att genomföra en lyckad IVF-befruktning av hundar har pågått i över fyrtio år och det är alltså först nu som man har lyckats.

Betydelse för bevarande av utrotningshotade arter

Forskningsledaren Alex Travis skriver i den vetenskapliga tidskriften Plos one att man hoppas att tekniken ska kunna användas för att bevara gener från hotade arter. Bland annat nämns afrikanska vildhundar.

Forskarna tror också att forskningsmaterialet bakom den lyckade provrörsbefruktningen skulle kunna få betydelse när man studerar ärftliga sjukdomar hos inte bara hundar utan även hos människor då hundar ohc människor delar flera genetiska sjukdomar.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: