Ange ditt sökord

Många av de allvarligaste utbrotten av smittsamma sjukdomar i Sverige och världen är zoonoser – sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Foto: Shutterstock

Många av de allvarligaste utbrotten av smittsamma sjukdomar i Sverige och världen är zoonoser – sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Foto: Shutterstock

Kela med hunden – en farlig smittorisk?

Under december förekom ett par fall av sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor men det behöver inte betyda slutet för gosigt hundmys. Är hunden frisk, ren och fri från parasiter är risken liten att bli sjuk från din hund och med rätt åtgärder kan du undvika de flesta smittor.

Annons:

Däremot ska man vara uppmärksam när det gäller hundar som eventuellt kan vara insmugglade, det skriver djurförsäkringsbolaget Agria Djurförsäkringar.

Zoonoser – sjukdomar som sprids mellan djur och människa

Många av de allvarligaste utbrotten av smittsamma sjukdomar i Sverige och världen är zoonoser – sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Nya och förändrade smittämnen uppstår hela tiden i kontaktytorna mellan djur, människor och ekosystem.

När det kommer till sjukdomar som sprids mellan djur och människa handlar det främst om bakterier och parasiter som kan överföras antingen via direktkontakt med djuret, via avföring eller djurfoder.

Exempel på smittor:

Leptospiros är en bakteriesjukdom som kan drabba både människor och hundar. Sjukdom är ovanlig i Sverige, men kan i år ha gynnats av det varma, blöta klimatet och sprids via hundens urin. I fall av leptospiros blir hunden slö, får feber och kräkningar, men djuret kan också vara smittbärare utan några symtom. Undvik smittan genom att inte låta hunden dricka ur stillastående vatten där till exempel råttor kan ha kissat.

Rabies har inte funnits i Sverige sedan 1886, men det finns en risk att smittan förs in via insmugglade djur som inte är vaccinerade. Människor kan också smittas utomlands vid kontakt med gatuhundar. Låt därför inte barn klappa hundar och katter i andra länder. Rabies smittar från saliven hos infekterade djur till ett sår i huden eller till slemhinnan. De flesta fallen bland människor förekommer i Indien, Kina och Afrika efter kontakt med infekterade hundar.

Färskt hund- och kattfoder Det gäller att vara försiktig vid hantering av färskmat till hund och katt. Fodret kan innehålla bakterier och parasiter som djuret kan föra vidare till andra djur och människor.  Även här gäller det att ha en god hygien och inte tillreda djurets mat i köket där du vanligtvis lagar mat. Var noga med att rengöra alla ytor, matskålar och köksverktyg.

Rävens dvärgbandmask är en lurig, men ovanlig parasit. Den ger inte hunden eller katten några sjukdomssymtom, men kan bli en allvarlig åkomma hos människor. Djuret smittas genom att äta smittade sorkar och möss. Parasiten finns numera i Sverige och har en potentiell smittorisk. Även här gäller det att tvätta händerna innan man lagar mat och äter och vara försiktig med råa bär och svamp.

Så förebygger du zoonoser – viktigt med god hygien

Det bästa och enklaste sättet att undvika att smittan överförs är att helt enkelt hålla en god hygien. Det är också viktigt att hålla djuret rent och fri från parasiter och sjukdom.

– Vi ska inte sluta kela med våra hundar, men använda sunt förnuft. Det finns enkla åtgärder för att undvika flera av de vanligaste smittorna. Ta för vana att tvätta händerna innan du hanterar livsmedel eller äter. Risken att blir sjuk från din hund är liten om den är frisk, ren och fri från parasiter, säger veterinär Anna Tranell Lindman, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Om hunden är illegallt införd till Sverige är den troligtvis inte undersökt av veterinär, kan ha levt under ohygieniska förhållanden och inte fått nödvändiga vaccinationer. Då ökar risken för smittor och parasiter.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: