Ange ditt sökord

Man kan inte förhindra alla sommarfaror men man kan förebygga andra genom att vara smart och tänka förebyggande.  Foto: Shutterstock

Man kan inte förhindra alla sommarfaror men man kan förebygga andra genom att vara smart och tänka förebyggande. Foto: Shutterstock

Sommarfaror för hund och katt

Sommaren är precis som för djurägare även en härlig tid för våra husdjur, i de allra flesta fall. Men det finns faror som är bra att ha i åtanke under sommartiden.

Annons:

En av de allra vanligaste är fästingarna som inte bara kan påverka hundar och katter utan även som bekant oss människor. Därför är det bra att behandla ditt husdjur med fästingmedel, men var mycket noga med vilket djur du har och anpassa medlet därefter. 

Medel som är till hund kan vara livsfarligt att använda på en katt. Kolla igenom din hund eller katt noga dagligen under vår, sommar och sensommar så har du koll på om någon fästing har satt sig. Investera gärna i en fästingplockare.

Var uppmärksam på insektsbetten

Även djuren kan drabbas av insektsbett från allt ifrån myggor till getingar, bin och humlor. Ofta går det över men håll koll på att ditt husdjur inte kliar sig överdrivet mycket på en och samma punkt. Hundar och katter kan få en allergisk reaktion mot humle- bi- eller getingbett och om du märker att ditt djur drabbas av slöhet, yrsel eller flåsighet ska du kontakta veterinär direkt, detsamma om djuret fått många bett vid samma tillfälle. Det händer ibland när djuret hittar ett bo och nosar runt i det.

Ormbett är tyvärr inte helt ovanligt och hur allvarligt ett ormbett är varierar väldigt från djur till djur. Det gäller då huggormsbett, den enda orm som är giftig i vårt land. Det är vanligt att området kring bettet svullnar upp och att hunden blir slö. I samband med ormbett behöver du alltid kontakta veterinär för råd, hur svårt djuret påverkas varierar också på vart bettet är, om det är i ansiktet, nosen, på tassarna eller någon annanstans. Generellt klarar katter ormbetten bättre än hundar men även här gäller att uppsöka veterinär om katten svullnar upp kraftigt, verkar lida av smärta eller är allmänt påverkad.

Värme påfrestande för djuren

Även om värme är skönt så kan det bli för mycket av det goda. Under varma dagar ska man som ägare se till att djuren alltid har tillgång till vatten så de inte blir uttorkade. Hundar kan inte heller reglera värmen lika bra som människor och blir lätt överhettade. Det gäller inte bara i bilar utan även om det blir för långa promenader eller om det inte finns någon skuggig plats att lägga sig (till exempel på stranden). 

En överhettad hund börjar oftast flåsa och blir stressad, vid värmeslag kan hunden även bli vinglig och svimma. Om hunden påverkas av värmen bör du kyla ner hunden med blöta handdukar eller i ett bad. Om du ser en hund i en bil som är instängd, ring polisen och agera. Om det finns risk att hunden drabbats av värmeslag ska du alltid kontakta veterinären. Även katter kan bli överhettade, så även där gäller att kontakta veterinär vid misstanke om att katten inte mår bra i värmen.

Se upp med grillresterna 

Grillning är smarrigt tycker vi människor men tyvärr också ofta hunden. Grillrester kan vara livsfarliga för din hund då ben kan sätta sig på tvären, men även majskolvar som kan stoppa upp i tarmarna. Om hundens allmäntillstånd ändras plötsligt kan det vara tecken på att den fått i sig något olämpligt. 

För att förebygga att hunden, som kan vara snabb, får i sig något bör du inte bjuda hunden på benrester, fet mat eller liknande, koppla hunden på avstånd från grillen och släng dina grillrester där hunden inte kommer åt.

Ha uppsikt vid vattenlek 

En sak många inte tänker på är att en hund också kan drunkna. Om din hund gillar att simma se till att hunden håller sig på bra avstånd och ha ett koppel eller en lina till hunden. Om hunden dras ut i vattnet och du simmar efter kan det i värsta fall vara så att ni båda råkar illa ut då det kan vara svårt och tungt att få med sig en panikslagen hund tillbaka in till land.

Även om man inte kan förhindra alla sommarfaror såsom insektsbett och ormbett så kan man förebygga andra sommarfaror genom att vara smart och tänka förebyggande. På så vis får alla en härlig sommartid.

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: