Ange ditt sökord

 Oftast debuterar luftburna allergier när hunden är mellan ett och tre år gammal, säger veterinären Lotta Möller. Foto: Shutterstock

Oftast debuterar luftburna allergier när hunden är mellan ett och tre år gammal, säger veterinären Lotta Möller. Foto: Shutterstock

Pollenallergi hos hund

Vår och pollen i luften. Vad många hundägare inte vet är att även hundar kan drabbas av pollenallergi.

Annons:

Det är dessutom ett inte helt ovanligt problem.

Omfattande utredning

För att ta reda på om din hund har allergi måste veterinären göra en omfattande utredning av hunden. När det uteslutits att hundens problem inte beror på parasiter, en infektion eller foder kan veterinären göra ett så kallat pricktest eller ta ett särskilt blodprov på hunden. Pricktestet visar vilken typ av pollen eller andra luftburna ämnen hunden är allergisk mot.

– Att säkerställa vilken typ av pollen hunden reagerar på gör att det i vissa svåra fall går att vaccinera mot allergin. I de fallen specialtillverkas ett vaccin som kallas hyposensvaccin för just den hunden, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Om du misstänker att din hund är allergisk bör du ta kontakt med din veterinär.

Årsbunden allergi

Lotta Möller menar att pollenallergi definitivt förekommer bland hundar.

– Ofta märker man symptomen genom att hunden får klåda, rinniga ögon eller att de biter och slickar på tassarna. De kan också bli snuviga, förklarar hon.

Pollenallergin hos hundar är precis som hos människor årstidsbunden.

– Även för hundar tar det ett tag att utveckla allergin. Oftast debuterar luftburna allergier när hunden är mellan ett och tre år gammal, berättar Lotta.

Behandling vid pollen

Pollenallergi hos hund måste behandlas och i svåra fall brukar veterinären behöva sätta i kortison under pollensäsongen.

– Jag brukar rekommendera att man först provar att behandla med tabletter mot allergi om det är en mindre hund och om inte problemen är allt för stora. Man kan också prova att bada hunden med ett klådstillande eller återfuktande medicinskt schampo för att minska den del pollen som hunden tar upp genom huden, säger Lotta Möller.

Begränsad avel

Precis som för människor kan det vara svårt att helt förebygga allergi eftersom pollen finns överallt runtomkring oss. Hundar är utomhus dagligen och vistas gärna i skog och mark.

Det finns en förebyggande åtgärd som gör att man kan komma åt problemet, det är att inte avla på hundar som har bekräftad pollenallergi. På så vis skulle man kunna begränsa antalet individer i hundpopulationen som drabbas av pollenallergi.

Ta kontakt med veterinär om din hund:

  • Har kliat upp sår eller rivit bort päls
  • Fått återkommande öroninfektioner
  • Slickar sig mycket på ben och tassar
Annons:

Källor:

Agria Djurförsäkring, Djurvårdguiden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: