Ange ditt sökord

Hundar och katter samsas med många insekter ute i naturen när det är varmare väder. Foto: Shutterstock

Hundar och katter samsas med många insekter ute i naturen när det är varmare väder. Foto: Shutterstock

Insektsbett hos hund och katt

De flesta insektsbett som din hund eller katt råkar ut för är ofarliga. Men precis som människor kan djur vara överkänsliga för insektsbett. En större mängd insektsbett eller bett på känsliga ställen av kroppen kan leda till att ditt djur mår dåligt.

Annons:

Det är viktigt att se till den allmänna hälsan hos din hund eller katt. Är det något som avviker så ska du hålla uppsikt och kontakta veterinär för vidare konsultation och råd.

Symtom vid insektsbett hos hund och katt

Hundar och katter samsas med många insekter ute i naturen när det är varmare väder. Det leder till att du inte alltid kan veta när och om ett bett har uppstått. 

Tecken på insektsbett

 • Svullnad 
 • Smärta
 • Rodnad
 • Slickande/kliande på ett visst ställe

Vad kan jag göra om min hund eller katt har blivit biten?

Om bettet kommer från exempelvis en geting, var noga med att du får bort gadden. Gör rent såret/bettet med antiseptiskt medel. På apotek och i välsorterade zoobutiker kan du hitta medel som lindrar klådan. Om husdjuret verkar fortsatt irriterat av klådan kan du behöva köpa en krage eller strumpa som hindrar djuret att klia på bettet.

Bitande/kliande på bettet kan förvärra och irritera huden. För människor som djur är det viktigt att inte klia på insektsbettet och då kan klådstillande vara en bra hjälp. 

Viktigt att ta kontakt med veterinär

Det finns några aspekter som gör att du omgående bör kontakta veterinär. 

Kontakta veterinär om…

…ditt husdjur är överkänsligt mot insektsbett

…ditt husdjur har fått ovanligt många bett samtidigt (till exempel om hunden eller katten råkat på ett getingbo)

…bettet påverkar svalg och luftvägarna (hundar och katter jagar ibland exempelvis getingar och kan då råka få bett i mun/svalg vilket är farligt) 

…ditt husdjurs allmäntillstånd allvarligt har försämrats

Fästingbett

Fästingar kan påverkar även husdjuren. Till exempel kan hundar få borrelios vars symtom brukar visa sig två-sex veckor efter själva bettet.

Symtom på borrelios

 • Nedstämdhet
 • Svullna lymfkörtlar
 • Svullna leder
 • Värkande leder

Husdjuret kan även drabbas av anaplasmos (ehrichios) och symtomen här uppstår redan efter fyra-tio dagar. 

Symtom på anaplasmos

 • Feber
 • Trötthet 
 • Nedstämdhet
 • Stelhet 
 • Haltande
 • Diarré
 • Kräkningar

Känn dagligen igenom ditt husdjurs päls under fästingsäsongen och ha en fästingplockare hemma så att du enkelt och smidigt kan plocka bort fästingen utan att några delar blir kvar. Det finns en uppsjö produkter för att förebygga fästingar hos husdjur men det bästa är att själv kontrollera husdjuret dagligen för att försäkra sig om att inga fästingar har fått fäste. Fästingarna tenderar även att flytta sig över till oss människor så även det är en anledning att se att inga fästingar följer med in! 

Olika päls påverkar

Hundar som är tunnhåriga eller vars päls är kort löper större risk att drabbas av insektsbett. Å andra sidan kan det vara svårare att se eller behandla hundar med lång päls.

Det är bra att lära känna sin hunds hudtyp och veta hur man både förebygger och behandlar vid insektsbett. Är du tveksam eller har funderingar kring överkänslighet och vad du ska göra om ditt husdjur blir bitet, kontakta alltid veterinär. 

(Källor: Agria, Apotek Hjärtat, VästerviksTidningen)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: