Ange ditt sökord

Huggormar undviker helst såväl hundar och katter som människor men på våren är de nyvakna och lite slöare vilket kan leda till fler konfrontationer. Foto: Shutterstock

Huggormar undviker helst såväl hundar och katter som människor men på våren är de nyvakna och lite slöare vilket kan leda till fler konfrontationer. Foto: Shutterstock

Huggormsbett – symtom vid huggormsbett hos hund och katt

Ett par varma dagar är allt som behövs för att väcka den orm som sover och fall med huggormsbitna hundar börjar nu rapporteras in. Även katter och människor kan bli bitna av de yrvakna reptilerna och då är det bra att ha kunskap om vilka symtom man ska hålla utkik efter.

Annons:

Det är främst hundar hemmahörande i Uppsala, Västerbotten, Västmanland och Västra Götaland som har drabbats enligt Agria Djurförsäkring.

Undvik huggormsbett – var extra vaksam

Huggormar undviker helst människor men värme gör att ormarna är ute mycket mer och det kan leda till fler konfrontationer och bett som följd. Som hund- och kattägare är det viktigt att vara extra uppmärksam på var din hund eller katt nosar eller tassar runt, något som självklart kan vara svårt.

Som djurägare kan du alltid förebygga genom att själv hålla utkik, minimera antalet platser ormarna trivs på som rishögar, stenrösen, och högt gräs. Åtgärder som såklart gäller även om du inte har husdjur.

Symtom vid ormbett hos hund och katt

De allra flesta hundar och katter får ett bett i nosen men ett bett i tassen är än värre. De djur som blir bitna i tassen drabbas värst och ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång.

Symtom på ormbett hos hund och katt

  • Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned.
  • Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen.
  • Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen.
  • Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden kan sprida sig uppåt benet.

Om du vet eller misstänker att din hund eller katt har fått ett huggormsbett ska du ta ditt djur till en veterinär. De flesta repar sig men varje år avlider ett mindre antal hundar av huggormsbett skriver Agria Djurförsäkringar.

Gör såhär vid huggormsbett hos hund

  • Försök att bära hunden för att undvika att giftet sprids.
  • Håll hunden i stillhet.
  • Sök snarast veterinär.
  • Förutom vila behövs ofta understödjande behandling som smärtstillande och vätska under ett par dagar. I vissa fall kan hunden behöva motgift.
  • Kan ge leverskada

Graden av skada beror på mängden gift som injiceras. Vissa fall av ormbett leder enbart till smärtsam svullnad i bettområdet, men i andra fall uppstår skador på djurets inre organ. Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan.

Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila. Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.

Annons:

Källor:

Agria Djurförsäkringar, 1177

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: