Ange ditt sökord

När det är varmt väder är huggormarna mer aktiva. Foto: Shutterstock

När det är varmt väder är huggormarna mer aktiva. Foto: Shutterstock

Varmt väder ger fler huggormsbett

Huggormssäsongen har i år startat med ett rekordstort antal samtal till Giftinformationscentralen och hur det kommer se ut resten av sommaren, det beror helt på vädret.

Annons:

Det är Giftinformationscentralen som uppger att man under april fick in 88 samtal om huggormsbett vilket är en ordentlig ökning om man jämför med föregående år då man under samma period fick in totalt 30 samtal.

Vädret avgör antalet huggormsbett

Att vädret påverkar antalet huggormsbett syns tydligt om man tittar på statistiken för maj månad. 2018 var maj rekordvarmt och antalet samtal uppgick till totalt närmare 300 stycken. I år, när det var svalare under maj, kom det in ett åttiotal samtal.

– När det är varmt väder är huggormarna mer aktiva och människorna går ut mer i skogen. Då blir det fler bett, säger Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen.

Därför smärtar huggormsbettet

Huggormar har för vana att sluka sina byten hela och därför har giftet två funktioner, dels att döda huggormens byte men även att injicera ett matsmältningsenzym som gör att bytet bryts ner inifrån.

När människor blir bitna händer det här även i människors vävnad. Giftet börjar skada vävnaderna och du får en tilltagande svullnad, blödningar som ser ut som blåmärken och tilltagande smärta.

– Blir man biten någonstans där det är väldigt bra genomblödning kan giftet hamna i blodet, då kan man bli matt, svag och illamående med kräkningar och diarréer. Man kan också få blodtrycksfall och svårt att andas, säger Erik Lindeman.

Blir man biten ska man hålla den bitna kroppsdelen så stilla som möjligt och gärna hålla den högt, samtidigt som man så snart som möjligt ska söka läkarvård. Man ska låta såret från bettet vara i fred och inte försöka suga ut giftet.

Färre dödsfall men fortfarande farligt

Enligt Erik Lindeman finns det en hel del personer som har uppfattningen att ett huggormsbett inte är värre än ett stick av en geting eller ett bi.

– Det dör en till tre personer varje år av stick från bin och getingar, och vi har inte haft ett känt dödsfall av ett huggormsbett i Sverige på över 20 år. Men tror man att ett huggormsbett är mindre illa har man helt fel. Får man huggormens gift i kroppen blir man svårt sjuk i varje fall, säger Erik Lindeman och fortsätter:

– Vävnadsskadan man får av huggormens gift går att jämföra med ett ordentligt trauma, som att få en kraftig spark eller nästan som att bli påkörd av ett fordon på benet, om det är där man har blivit biten. Det tar flera veckor, ibland månader, för skadan att läka.

Stöter man på en huggorm ute på sommarpromenaden ska man gärna ta en annan väg och låta ormen vara i fred.

– Det är inte så att de ger sig på människor, utan biter bara om de plötsligt blir trampade på. Man ska inte heller försöka fånga ormen eller röra den. Det är inte ovanligt att framförallt unga män gör det för att imponera på sina kompisar, det slutar ofta med att de blir bitna. Mitt starkaste tips är att låta ormen vara.

Fakta: Huggormar

  • Huggormar finns i större delen av Europa. I Sverige finns den från söder till polcirkeln.
  • Blir man biten av en huggorm ska man hålla den bitna kroppsdelen stilla och helst i högläge. Man ska lämna såret från bettet i fred.
  • Hur mycket gift huggormen sprutar in varierar. Vid 25–30 procent av fallen gör ormen ett “torrbett”, vilket innebär att de inte sprutar in något gift alls.
  • Alla som har blivit bitna av en huggorm ska söka läkarvård, oavsett om man misstänker att ormen har sprutat in gift eller inte.
Annons:

Källor:

Aftonbladet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: