Ange ditt sökord

En ny studie pekar på att om du undviker stress i livet minskar du risken för Alzheimers sjukdom på äldre dagar.  Foto: Shutterstock

En ny studie pekar på att om du undviker stress i livet minskar du risken för Alzheimers sjukdom på äldre dagar. Foto: Shutterstock

Ta livet med en klackspark – minska risken för Alzheimers sjukdom

Du som blir lätt stressad och oroad löper större risk att drabbas av Alzheimers sjukdom. Att ta livet med en klackspark skulle däremot kunna minska risken.

Annons:

Det visar en studie på kvinnor i Göteborg som följts under en lång tid. 

Ökad risk

Studien, en så kallad långtidsstudie, löper över nästan 40 år. Den bygger på en bedömning av neurotiska perosnlighetsdrag hos 800 kvinnor enligt en 24-gradig skala och som påbörjades 1968. 

När man 40 år senare följde upp bedömningen såg man att de som var stresskänsliga och lättirriterade i medelåldern löpte en ökad risk att drabbas av Alzheimers sjukdom när de blev gamla. 

Lätt stress ökade risken

Neuroticism är ett personlighetsdrag där personen lätt blir stressad, ofta tänker negativt och/eller har lätt för att få ångest.

Till Sveriges radio säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och en av de anvariga för studien, att det var just neuroticism som man kunde koppla till ökad risk för Alzheimers sjukdom.

Ta livet med en klackspark

Ingmar Skoog ser studien som ännu ett skäl för personer som är lättstressade att fösöka ta itu med problemen. Det kan du göra genom exempelvis rådgivning hos psykolog eller kortare kognitiv terapti (KBT) som går ut på att lära sig att inte tänka negativt utan reagera på annat sätt.

Utifrån resultaten verkar det enligt Ingmar Skoog som att om du tar livet med en klackspark löper du mindre risk att få Alzheimers om man jämför med personer som är mer oroliga. 

Viktiga faktorer

Resultatet av studien, som publicerats i den amerikanska facktidskriften Neurology, har fått uppmärksamhet internationellt. Ingmar Skoog menar att eftersom demenssjukdom är ett viktigt område så blir det ett stort intresse i världen när man kan peka på olika riskfaktorer. 

I det här fallet riskfaktorer som man i förebyggande syfte skulle behöva ta hand om i tid och på så vis eventuellt kunna minska risken för Alzheimers sjukdom.

Annons:

Källor:

Sahlgrenska, Sveriges Radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: