Ange ditt sökord

Det kan låta motsägelsefullt att träning kan motverka trötthet, men så är faktiskt fallet när det gäller cancerrelaterad fatigue.  Foto: Shutterstock

Det kan låta motsägelsefullt att träning kan motverka trötthet, men så är faktiskt fallet när det gäller cancerrelaterad fatigue. Foto: Shutterstock

Motion bästa behandlingen mot cancerrelaterad trötthet

Ett vanligt symtom vid cancer är cancerrelaterad trötthet, så kallad fatigue, och det bästa sättet att bekämpa denna utmattningskänsla är genom att motionera. Detta gäller oavsett cancerdiagnos. 

Annons:

Det konstaterar amerikanske forskare i en artikel i tidskriften JAMA Oncology. 

Cancerrelaterad fatigue innebär att patienten känner en mycket stark trött- och orkeslöshet som inte går att vila eller sova bort. 

Träning motverkar trötthet

Det kan låta motsägelsefullt att träning kan motverka trötthet, men så är faktiskt fallet när det gäller cancerrelaterad fatigue. Det upptäckte forskarna i en så kallad meta-analys där de tittade närmare på och jämförde 113 olika studier. I studien ingick totalt 11 000 patienter. 

I studierna lät man patienterna testa olika behandlingar för att komma tillrätta med cancerrelaterad fatigue. När resultaten sammanställdes visade det sig att träning och motion var den bästa behandlingsformen. 

Träningens positiva effekter på cancerpatienter

Karin Nordin, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet, studerar ämnen träning i samband med cancerbehandling och hon är väl medveten om de positiva effekter som träningen har på cancerpatienter. Förutom att bekämpa fatigue finns det även bevis för att träning och motion gör att patienten klarar av behandlingen bättre, samt att man i mindre utsträckning drabbas av andra sjukdomar längre fram i livet. 

Bästa behandlingen oavsett diagnos, kön och ålder

Enligt studierna spelade det heller ingen roll vilken cancerdiagnos patienten hade, inte heller kön eller ålder. Motion var den bästa behandlingsformen mot cancerrelaterad fatigue oavsett. 

Näst bäst var en kombination av psykologisk hjälp och motion, därefter kognitiv beteendeterapi och sist kom medicinsk behandling.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: