Ange ditt sökord

Prins Daniel delar ut stora forskningsanslaget 2014 till professor Jan Nilsson och docent Isabel Gonçalves från institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet i Malmö. Foto:Hjärt-Lungfonden/Gustav Mårtensson

Prins Daniel delar ut stora forskningsanslaget 2014 till professor Jan Nilsson och docent Isabel Gonçalves från institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet i Malmö. Foto:Hjärt-Lungfonden/Gustav Mårtensson

Miljonbidrag till forskning för vaccin mot hjärtinfarkt och stroke

För sjunde året i rad delades Sveriges största forskningsanslag inom hjärt- lungsjukdomar ut och i år går pengarna till forskning för vaccin mot hjärtinfarkt och stroke. Ett vaccin som på ett avgörande sätt kan minska dödligheten i hjärt- lungsjukdomar.

Annons:

Mottagare av forskningsanslaget som är på femton miljoner kronor och delas ut under en treårsperiod är professor Jan Nilsson och docent Isabel Isabel Gonçalves från institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet i Malmö. Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag är det största i Sverige inom området hjärt-lungsjukdomar.

Vaccin mot åderfettning

En starkt bidragande orsak till hjärt- kärlsjukdom är att immunsystemet angriper kolesterolpartiklar i kärlväggen. Angreppet orsakar inflammation som i sin tur gör att plack som kan ge upphov till hjärtinfarkt och stroke bildas.

Jan Nilsson och Isabel Gonçalves hoppas nu kunna ta fram ett nytt vaccin mot åderfettning som ska lära immunsystemet att agera på ett bättre sätt vilken kan minska risken för att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.

Hitta riskmarkörer

Jan Nilsson och Isabel Gonçalves säger i en kommentar att Hjärt- lungfondens stora forskningsanslag betyder mycekt för att de ska kunna gå vidare och nå avgörande resultat i sin forskning. Forskning som handlar om att hitta riskmarkörer för hjärt- kärlsjukdom och utveckla nya behandlingar för personer med hög risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.

Vidare konstaterar Jan Nilsson att det krävs stora resurser för klinisk testning och tillämpning och att man är ett team som redan till dags dato har arbetat med den specifika forskningen under många år, forskning som man nu kommer att kunna fortsätta bedriva och förhoppningsvis intensifiera.

Minska dödligheten

Hjärt- lungfondens stora forskningsnslag är det största anslaget i Sverige inom forskningsområdet hjärt- lungsjukdomar och ges till forskare eller forskargrupper som är verksamma i landet. En internationella bedömningsgrupp granskar alla ansökningar och man premierar framförallt originalitet och sannolik klinisk betydelse.

Generealsekreteraren för Hjärt- lungfonden säger att forskningsanslaget i år går till forskning som inte bara är mycket viktig utan dessutom kan bidra med att dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar “minskar på ett avgörande sätt”.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: