Ange ditt sökord

Foto: Läkemedelsverket.se

Foto: Läkemedelsverket.se

Förbjuden försäljning av lusthöjande tablett

Läkemedelsverket går nu ut med en varning för produkterna "Viamax Pure Power" och "Powertabs" som marknadsförs som lustförhöjande.

Annons:

Produkterna som anges som örtbaserade har visat sig innehålla ämnen som klassificeras som läkemedelssubstanser och måste därför vara godkända som läkemedel för att få säljas. Läkemedelsverket förbjuder därför försäljning av såväl “Viamax Pure Power” som “Powertabs”. 

Riskfyllt att ta produkterna

Substasen dithiodesmethylacarbodenafil har hittats i båda produkterna och det är den substansen som antas ha liknande effekter på kroppen som subtstansen sildenafil. Sildenafil är det aktiva ämnet i Viagra, ett receptbelagt läkemedel.

För den som tar vissa läkemedel mot exempelvis kärlkramp och vissa hjärt- kärlsjukdomar kan den här typen av produkter vara särskilt riskfyllda skriver Läkemedelsverket. Substansen är inte heller deklarerad på förpackningen vilket ytterligare försvårar för konsumenten.

Lusthöjande medel

Produkten är flitigt förekommande på flera svenska webshopar och marknadsförs som ett “lusthöjande medel”. 

De seanste åren har Läkemedelsverket arbetat aktivt med produkter som sägs förbättra sexlivet. Främst på grund av att många av produkterna marknadsförs som kosttillskott men kan innehålla varierande mängder av läkemedelssubstanser. Om de innehåller läkemedelssubstanser måste de följa andra riktlinjer, de som gäller för läkemedel. Läkemedelsverket noterar även att du som användare omöjligt kan veta om du intar en potentiellt farlig produkt då läkemedelssubstanserna inte står med i innehållsförteckningen och du handlar i tron om att du endast köper ett kosttillskott. 

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.