Ange ditt sökord

I dagsläget är det bara kondom vid samlag som skyddar mot klamydia, men en ny studie har visat på lovande resultat för ett klamydiavaccin. Foto: Shutterstock

I dagsläget är det bara kondom vid samlag som skyddar mot klamydia, men en ny studie har visat på lovande resultat för ett klamydiavaccin. Foto: Shutterstock

Positivt besked om vaccin mot klamydia

Klamydia, världens vanligaste sexuellt överförda sjukdom, har i en dansk-engelsk studie testats för ett tänkbart vaccin – och resultatet är lovande.

Annons:

Det är fösta gången som vaccin mot klamydia testats på människor. 

Studien ett genombrott

Studien betraktas som ett genombrott, även om den är väldigt liten. Vaccinet testades på 35 brittiska kvinnor i åldrarna 18–45 år där vaccinet fungerade som önskat på samtliga av testpersonerna. 

Forskningen kring att utveckla ett vaccin mot klamydia har pågått i flera år och det här är resultaten från den första kliniska fas 1-prövningen. Nästa steg är att testa vaccinet på fler personer.

Klamydia ger sällan symtom

Klamydia är i dag den vanligaste könssjukdomen och i Sverige är det mellan 30 000–35 000 personer om året som får diagnosen. Globalt sett handlar det om 131 miljoner nya fall årligen. Det enda fungerande skyddet mot klamydia är i dagsläget att använda kondom vid samlag. 

För behandling brukar antibiotika hjälpa, men problemet är att man oftast inte får några symtom och därmed aldrig söker vård. Obehandlad klamydia kan leda till äggledarinflammation och bitestikelinflammation, vilket i sin tur kan innebära risk för sterilitet och utomkvedshavandeskap. Ett fungerande vaccin skulle därför bromsa utvecklingen.

Kan finnas på marknaden om 5 år

Efter fas 1-studien konstaterar forskarna att vaccinkandidaten är säker och skapar ett immunsvar i form av specifika antikroppar och T-celler mot klamydiabakterien, mätt i blodet. Det gick att se hos alla testpersonerna. Det gav även svar i könsorganet, där själva infektionen sker. 

Trots det framgångsrika resultatet är det en lång väg kvar till ett färdigt vaccin, men förhoppningen är att lansera på marknaden om fem till sju år. Vaccinet föreslås sedan ges till pojkar och flickor före sexualdebuten, gärna i samband med HPV-vaccinering.

Annons:

Källor:

Läkemedelsvärlden, Sveriges radio, SvD

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: