Ange ditt sökord

Vaccin är viktigt för att förebygga smitta av hepatit B.  Foto: Shutterstock

Vaccin är viktigt för att förebygga smitta av hepatit B. Foto: Shutterstock

Hepatit B – orsak, symtom och behandling

Hepatit B är en leverinflammation som beror på virus. Det smittsamma viruset är sexuellt överförbart, men kan också smitta via blod eller från mamma till barn.

Annons:

För att förebygga smitta ska man vaccinera sig, speciellt vid resa till andra länder.

Orsaker till hepatit B

Hepatit B orsakas av ett virus som inflammerar levern. Viruset smittar lätt genom blod och det kan ske genom till exempel små sår på kroppen som kommer i kontakt med smitta.

Det är också vanligt att hepatit B smittar genom oskyddat sex. Viruset smittar via kroppsvätskor och är överförbart vid vaginalt, analt och oralt sex.

Hepatit B är vanligare i många andra länder jämfört med Sverige. I vissa delar av Afrika och Asien är 10-20 procent av befolkningen smittade. Därför är det viktigt att se till att man har rätt vaccinering innan resa till länder där hepatit B är vanligt.

Vanliga symtom vid hepatit B

Från det att smittan har överförts så tar det mellan två till sex månader innan symtom blir tydliga. Symtomen börjar ofta med att du känner dig trött och hängig, med feber och ont i kroppen.

I ett senare skede av sjukdomen är följande symtom vanliga

  • Huden får en gul ton. Den syns tydligast på personer med ljus hud. Även ögonvitan kan bli gul.
  • Urinen får en mörkare färg och avföringen blir ljus.
  • Känsla av ömhet under höger revben, där levern sitter.

Små barn under fem år får sällan några symtom alls.

Så behandlas hepatit B

Du ska kontakta vården om din hud eller ögonvitor blir gula. Detsamma gäller om du vet att du har haft oskyddat sex med någon som är smittad.

Om du misstänker att du har kommit i kontakt med viruset och inte är vaccinerad så är det möjligt att undvika smitta om vaccination sker inom ett dygn.

Vanligen behövs ingen behandling eftersom sjukdomen går över av sig själv. Det är ändå viktigt att kontakta sjukvården vid misstanke om smitta.

Hepatit B går att förebygga

Det absolut viktigaste är att se till att man är vaccinerad mot hepatit B. Även om sjukdomen är ovanlig i Sverige så förekommer den i andra delar av världen.

Försök undvika kontakt med smittat blod. Det gäller även små sår och små mängder blod. På grund av detta är rekommendationen att undvika göra tatueringar eller piercingar utomlands.

Framförallt är det viktigt att inte ha oskyddat sex. Kondom skyddar mot sexuellt överförbara infektioner.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: