Ange ditt sökord

Svamp i underlivet är inte farligt men kan vara riktigt besvärligt i form av klåda, sveda, torrhet, rodnad och vita, gryniga flytningar. Foto: Shutterstock

Svamp i underlivet är inte farligt men kan vara riktigt besvärligt i form av klåda, sveda, torrhet, rodnad och vita, gryniga flytningar. Foto: Shutterstock

Härligt med sommar, men inte lika kul med svamp i underlivet?

Äntligen semester med sol och bad, men kanske grusas ledighetskänslan av svamp i underlivet. Här får du både förebyggande råd och tips vad du kan göra om du drabbas.

Annons:

Omkring 75 % av alla kvinnor drabbas någon gång av svamp i underlivet (jästsvamp, oftast Candida albicans, som finns naturligt i tarmen hos alla människor) och vissa drabbas oftare än andra. Detta är inte farligt men kan vara riktigt besvärligt i form av klåda, sveda, torrhet, rodnad och vita, gryniga flytningar. Det kan även svida i slidan när du kissar och göra ont vid vaginala samlag. Vanligtvis går infektionen över av sig själv inom några dagar. 

Man vet inte orsaken varför kvinnor drabbas av svamp i underlivet men antibiotikabehandling, nedsatt immunförsvar, sjukdom eller stress, hormonförändringar till exempel på grund av p-piller, tiden strax före mens eller om du är gravid kan påverka. Frekventa slidsamlag när du är torr i slidan eller aktiviteter där tajta kläder skaver mot underlivet kan också vara orsaker till att svamp uppkommer.

Så kan du förebygga svamp i underlivet

  • Använd lösa kläder som inte skaver.
  • Undvik vanlig tvål då det torkar ut slemhinnorna.
  • Tvätta endast med ljummet vatten.
  • Tvätta med olja när du har svamp (barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek).

Undvik sex när du har svamp

Även om det är ovanligt att en svampinfektion överförs vid sex så kan det göra ont när man har en svampinfektion då slemhinnorna i slidan är irriterade. Därför bör du inte ha vaginal sex så länge du har infektionen om det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt.

– Det finns en risk att du kan få återkommande smärta vid vaginala samlag om du har samlag trots att det gör ont. När man har svamp har man ofta små sprickor på slemhinnan. Dessa sprickor gör dig extra känslig och ökar risken för att överföra eller att få infektioner såsom könssjukdomar så det finns flera anledningar att undvika sex just då, säger Helena Irberger, specialist i allmänmedicin på Doktor24.

När ska jag ska vård? 

Svampinfektion kan gå över av sig självt efter ett par dagar och det finns flera receptfria läkemedel att ta hjälp av i form av krämer, slidtabletter eller vagitorier. Använd bara receptfri svampmedicin om du har haft svamp förut, och känner igen besvären. Är det första gången du får symtom eller om symtomen inte försvinner är det bra att söka vård för att säkerställa att det är svamp du har drabbats av. Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra.

Huskurer – funkar dom?

Det är svårt att dra slutsatser av den forskning som finns på naturliga medel mot svampinfektioner. Vissa studier visar att ett specifikt medel har effekt medan andra studier på samma medel visar tvärtom.

  • Probiotika – man har gjort flera studier men det finns inga tydliga bevis för att det hjälper men det skadar heller inte och det kan vara värt att prova om infektionen är envis.
  • Yoghurt och honung – de flesta huskurerna som yoghurt blandat med honung är helt ofarliga och därför är det fritt fram att testa. Det finns dock inga studier som visar att detta har effekt annat än att det kan kännas svalkande och därför lindra klådan.
  • Borsyra och tea tree olja – vissa huskurer som borsyra och tea tree olja är relativt starka medel som skulle kunna ge biverkningar som frätskador på dina slemhinnor och bör därför undvikas.
Annons:

Källor:

Doktor24

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: