Ange ditt sökord

Akut p-piller kallas också dagen efter-piller, men det är effektivt upp till 3-5 dagar efter ett oskyddat samlag.  Foto: Getty Images

Akut p-piller kallas också dagen efter-piller, men det är effektivt upp till 3-5 dagar efter ett oskyddat samlag. Foto: Getty Images

Akut p-piller /dagen efter-piller

Akut p-piller, även kallat dagen efter-piller, är ett preventivmedel som används för att förhindra oönskad graviditet efter oskyddat samlag eller om ditt vanliga preventivmedel har misslyckats.

Annons:

Akut-p-piller innehåller ett hormon som skjuter fram ägglossningen. Akut-p-pillret avbryter däremot inte en graviditet om ägget redan har hunnit bli befruktat, och är därför inte samma sak som en abort eller ett så kallat abortpiller.

Det kan finnas olika anledningar till att du kan behöva använda en akut metod för att förhindra graviditet efter ett slidsamlag. Du och din partner kan ha glömt att använda skydd, eller det kan finnas risk att det skydd ni använde inte fungerade. Kondomen kanske sprack, eller så glömde du att ta ditt p-piller eller kräktes upp det.

Hur fungerar akut p-piller?

Tabletten innehåller en hög dos av hormoner som fungerar på flera sätt för att förhindra graviditet. Det kan förhindra eller fördröja ägglossning, förändra livmoderslemhinnan för att försvåra befruktning eller stoppa ett befruktat ägg från att fästa vid livmodern.

När ska jag ta akut p-piller?

Akut p-piller ska helst tas så snart som möjligt efter oskyddat samlag eller om det finns risk för att den preventiva metoden har misslyckats. Ju tidigare pillret tas, desto effektivare är det. De flesta akuta p-piller är mest effektiva om de tas inom 72 timmar (tre dagar) efter samlaget. Vissa märken kan dock vara effektiva i upp till 120 timmar (fem dagar). Som mest effektivt är akut p-piller om det tas inom 24 timmar efter oskyddat samlag.

Risken att bli gravid minskar ju tidigare efter samlaget du tar pillret. Det som kan påverka om akut-p-piller förhindrar graviditet eller ej är om du nyss har haft ägglossning. Då kan det hända att du blivit gravid även om du tagit ett akut-p-piller. Gör därför alltid ett graviditetstest tre-fyra veckor efter att du tagit tabletten.

Efter att jag tagit akut p-piller

Fortsätt att använda ditt preventivmedel: Akut p-piller ger inte ett fullständigt skydd mot graviditet och bör inte användas som en enda preventivmetod. Samtidigt som du tar ditt akut-p-piller ska du fortsätta ta dina p-piller som vanligt, eller sätta i en ny p-ring eller ta ett nytt p-plåster. Du ska också använda kondom om du har slidsamlag under de kommande sju dagarna.

Var uppmärksam på eventuella biverkningar. Dagen efter piller kan orsaka biverkningar som illamående, huvudvärk och oregelbunden blödning.

När du har tagit ett akut-p-piller är det vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat. Det är också vanligt att få mellanblödningar. För att vara säker på att du inte blivit gravid ska du alltid göra ett graviditetstest tre till fyra veckor efter att du tagit akut p-pillret oavsett om du får din mens som väntat eller inte.

Akut p-piller skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Har du haft oskyddat sex med en ny partner är det en god idé att gå till barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning och testa dig för sexuellt överförbara infektioner.

Var kan jag få tag på akut-p-piller?

Du kan köpa akut p-piller receptfritt på apotek. Du kan också gå till en ungdomsmottagning för att få ett akut p-piller kostnadsfritt. Där kan du även få en ny tid för att göra ett graviditetstest senare. Du kan också testa dig för könssjukdomar. Dessutom kan du få råd om hur du kan skydda dig mot graviditet och könssjukdomar framöver.

Även andra mottagningar som en sex- och samlevnadsmottagning, vårdcentral, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning kan hjälpa till med akut-p-piller, graviditetstest och preventivmedelsrådgivning.

Finns det några biverkningar?

Precis som med alla läkemedel kan användning av dagen efter piller orsaka biverkningar. Vanliga biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, huvudvärk och magont. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn. De flesta får dock inga som helst biverkningar av akut p-piller.

Om du mår illa och kräks eller har diarré inom tre timmar efter att du tog tabletten är det inte säkert att kroppen hinner ta upp hormonet. Därför måste du ta en ny tablett så fort som möjligt om det händer.

Hur ofta kan jag ta akut-p-piller?

Det finns ingen gräns för hur många gånger per menscykel du kan ta ett akut p-piller. Du kan använda det flera gånger under samma menscykel om du haft oskyddat samlag. Akut p-piller ska dock bara användas som en nödlösning och inte som ett regelbundet skydd mot graviditet. Det är inte farligt att ta akut-p-piller ofta, men det ger inte ett lika bra skydd som ett preventivmedel.

Behöver du ofta ta akut-p-piller kanske du ska fundera över att skaffa ett effektivare skydd mot graviditet. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning för att få råd om vad som kan passa just dig.

Det finns två sorters akut-p-piller

Det finns två olika sorters akut p-piller. En sort, som du kan ta upp till 120 timmar, alltså fem dygn, efter ett oskyddat samlag heter Ellaone och innehåller ämnet ulipristal. Den andra sorten kan du ta upp till 72 timmar, alltså tre dygn, efter ett oskyddat samlag. Den sorten innehåller hormonet levonorgestrel. Exempel på såna akut-p-piller är Postinor och Norlevo.

Akut p-piller som innehåller ulipristal är lite mer effektivt, men det finns situationer när det är bättre att välja ett piller med levonorgestrel. Det är om du i vanliga fall använder p-piller, p-ring eller p-plåster. Dessa preventivmetoder kan påverka effekten av ulipristal, och det är högre effektivitet om du då istället väljer ett akut p-piller med levonorgestrel.

Kopparspiral ett alternativ till akut-p-piller

Den säkraste akuta metoden för att minska risken att bli gravid efter ett oskyddat samlag är att sätta in en kopparspiral. Kopparspiralen kan sättas in upp till fem dygn efter ett oskyddat samlag.

Kopparspiral sätts in av en barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning. Spiralen och besöket är kostnadsfria.

Kopparspiral kan du sedan ha kvar som ett långvarigt skydd mot graviditet om du behöver det.

Gör graviditetstestet tre till fyra veckor efter att du har satt in kopparspiralen. Detta för att vara säker på att du inte blivit gravid. Gör ett graviditetstest oavsett om du fått din mens eller inte, för att vara säker på att du inte har blivit gravid. Vill du inte ha kvar spiralen kan du låta ta ut den när att du har gjort graviditetstestet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: